Gyep....

Gyep......


A tavaszi gyep állapota szinte kizárólag attól függ, hogy az azt megelőző tél mennyire volt kemény, és hogy a fű túlélte-e a hideg időt. Tavasszal, ahogy a nappalok hosszabbodnak, és a hőmérséklet fokozatosan emelkedik, a fű lassan növekedni kezd, és a fűnyírás rendszeres feladattá válik. Ahhoz, hogy ez a növekedés fenntartható legyen, a gyepnek tápanyagra lesz szüksége, a gyomokat pedig ki kell irtani. A Szezon kezdetekor általában szükség van néhány javító munka elvégzésére, mivel üregek jelenhetnek meg, ahogy a változó hőmérséklet miatt a talaj megemelkedik, majd lesüpped, illetve a szétmállott vagy letaposott szegélyeket is helyre kell hozni. Ez az időpont alkalmas továbbá arra is, hogy újabb növényekkel gazdagítva változatosabbá tegyük a gyepet.

A szigetágyás akkor a legmutatósabb, ha minden évszakban nyílnak benne virágok, és nem szabályos az ágyásforma. Ha girbegurba a körvonala annál természetesebb. A növényeket úgy válogassuk össze, hogy középre a legmagasabbat, a szélére a legalacsonyabbak kerüljenek, amelyek megteremtik a gyepszőnyeghez való harmonikus kapcsolódást. Körbe-körbe ültessük az ágyásban, így a kert  minden oldaláról szép látványt nyújt.
A szigetszerű kiültetések leggyakoribb tagjai az egynyári növények, amelyek előnye, hogy kitartóan virágoznak, de készíthetünk évelő virágokból is. Ha kevés a helyünk készíthetünk mini szigetágyást, 1 tő piros, vagy sárga kánna virág és a tövéhez körbe fehér, vagy lila illatos-ternye talajtakaró virágot.    Színekben a legkülönbözőbb megoldások lehetnek; lentről felfelé melegedő színekkel, vagy pont fordítva.
 A lehetőségek tárháza szinte kifogyhatatlan, csak a fantázia szabhat határt a gyepből kiemelkedő időszakos szigetek megjelenésének.