Petunia




A nemesítések során rengeteg különböző méretű, virágformájú és színkombinációjú kerti petúnia jött létre. Vannak egyszerű, telt-virágú vagy fodros szirmú, egyszínű rózsaszín, fehér, sárga, lilásvörös, mályvaszínű és sötét ibolyaszínű fajták is. Sok esetben a virágon eltérő színű folt, sáv vagy erezet látható. Kertbe a Multiflora és a Superbissima fajtacsoportba tartozó magasabb, gazdagabban elágazó fajtákat ültessünk. Ilyenek a kis virágú ’Hungária’, a fehér ’Venus’ , a sötétkék ’Senator’ és a kárminvörös virágszínű ’Topaskönigin’ fajták.  
 

 

A csüngő növekedésű fajták különösen szépen mutatnak erkélyládákban, és jól kombinálhatók egyéb nyári virágokkal. A Grandiflora Nana csoportból, amelybe kis kerek bokrokat nevelő fajták tartoznak, a ’Weiße Wolke’ és a ’Karmesinrot’ a legismertebbek.
A csüngő növekedésű kerti petúniák nemcsak erkélyládába, hanem kaspóba ültetve is jól érvényesülnek. Kedvelik a napos, esetleg félárnyékos, széltől védett helyeket. Szeles helyen gyakran támasztékot igényelnek.


  

 Májustól szeptemberig virágzik.

Talaj

A balkonnövényeknek kifejlesztett virágföld vagy az általános virágföld megfelelő számukra, megfelelő tápoldatozás mellett.

Vízigény

Nagy vízigényű növény, a növekedési időszakban naponta öntözést, hetente tápoldatozást igényel.

Hőmérséklet, fényigény

Szereti a napos, meleg helyet, a csüngő fajtákat lehetőleg széltől óvott helyre tegyük.

Gondozás

Az elnyílt virágokat folyamatosan távolítsuk el a növényekről. Az első virágzási hullám után vágjuk vissza a növényt a felére annak érdekében, hogy további intenzív virágzásra bírjuk a növényünket.A petúnia gondozása egyszerű, de ahhoz, hogy sokáig gyönyörködhessünk csodaszép virágaiban, rendszeres törődést és figyelmet igényel. Növekedése viszonylag gyors, de ne engedjük nagyon elburjánzani, rendszeresen vágjuk vissza. A petúnia kedveli a napos meleg helyeket, igényli a sok közvetlen napfényt. Virágzását serkenthetjük, ha rendszeresen eltávolítjuk az elnyílt virágokat és az elhalt növényi részeket. Ültetéséhez használhatunk tőzegalapú kertészeti perlittel kevert virágföldet, amely jó a vízáteresztő képességgel rendelkezik, de a gyengébb talajon is megél. Nyáron nagy zivatarok, szélviharok idején tegyük védett helyre. A petúnia nem bírja a fagyot, egyes változatok virágai hideg, csapadékos időben el is rothadhatnak.

Petúnia szaporítása

A petúnia legegyszerűbben magról szaporítható. A magok elvetéséhez március vagy április a legmegfelelőbb időpont. A magokat vessük nedves, tőzegalapú virágföldbe, de csak vékonyan takarjuk be rostált földel és tegyük meleg helyre. Ahogy a hajtások megjelennek, tegyük minél világosabb helyre. A sűrűn kelt magoncokat ritkítsuk, a feleslegeseket szedjük ki és ültessük át. Miután 3-4 levelet is növesztettek, ültessük cserepekbe a kis növényeket, és ha az időjárás engedi, tegyük ki a szabadba őket, hogy megerősödjenek.


Betegségek

Nem nőnek virágok: Fényhiány vagy túl sok nitrogén okozhatja. Csökkentsük a tápanyagadagot, és a növényt próbáljuk a napra tenni.


Levéltetvek: Enyhe fertőzés esetén permetezzünk nagy nyomású vízzel. Súlyos esetben használjunk megfelelő rovarírószert.

Vírusok: Törpe növést vagy foltos leveleket okoznak. A fertőzött növényeket semmisítsük meg