Kertépítés

  • Mihelyt beáll a fagymentes száraz idő, kezdjük el az örökzöldek, főleg az erősen vízigényes és öntözőrendszerhez szoktatott tuják öntözését. Ez elsősorban csapadékszegény teleken fontos. Öntözés előtt a növény körüli talajt lazítsuk fel ásóval, hogy a víz könnyen behatolhasson a gyökerekhez. Az öntözést inkább ritkán de alaposan végezzük el, mint gyakran de kevés vízzel. Öntözés után a talajt tőzeggel vagy istállótrágyával takarjuk le, így nehezebben szárad ki a föld felszíne.
  • Amikor a talaj teljesen kiengedett, az ősszel telepített bokrokat nézzük meg, hogy nem fagytak-e fel. A talaj fellazulásának mértéke határozza meg, hogy elegendő-e a növény töve körül a talaj megtaposása, vagy újra kell ültetnünk. Amennyiben a talaj csak mérsékelten nedves, ajánlatos megöntözni.
  • Az ősszel nem visszametszett, újonnan telepített díszcserjéket legkésőbb március végéig metsszük vissza. A törpecserjékre és a tűlevelűekre ez természetesen nem érvényes, ha megfelelő nagyságú konténerben vásárolták meg őket, és a gyökérlabda nem sérült meg az ültetés során. Az őszi telepítésű cserjék metszésénél figyelembe kell venni, hogy a cserje ágaiból erős vázat szeretnénk képezni, így a gyengén növekedő fajoknál egyharmadukra, az erősebb növekedésűeknél pedig felére vágjuk vissza az ágakat. A cserje alakjának kialakítása a következő évek feladata.
  • Az idős mahóniabokrok visszametszését legjobb márciusban elvégezni. A mahóniáknál a szép bokorforma megőrzéséhez szükség van az időnkénti erőteljes visszametszésre. Az összes hajtást 20 centiméteresre vágjuk vissza. Természetesen az első évben nem várható sem virág, sem termés.
  • A hónap vége felé, ha az időjárás kedvező cserjéinket és rózsáinkat ki kell takarni és meg kell metszeni mielőtt a rügyeik túlságosan megduzzadnának. A takarás eltávolítása után óvatosan metsszük meg rózsáinkat részben töviseik miatt, / célszerű vastagabb kesztyűt felvenni / másrészt a már duzzadt szemek hamar lepattannak a szárról. A rózsák főképp azokon a hajtásokon virágoznak, amelyek az előző évi hajtásokból fejlődnek. Annak érdekében, hogy erős, szép és nagy virágot hozó hajtások fejlődjenek viszonylag erősen metsszük vissza a töveket. A visszametszést az egyes fajok növekedési erélyéhez mérten kell elvégezni. A gyengén növekedőket három erős, jól fejlett szemre, az erősen növekedőket öt-hat szemre vágjuk vissza. Emellett az összes, előző évben fejlődött gyenge hajtást távolítsuk el, mert azok úgysem hoznának tetszetős virágokat. Ha a bokor túl sűrű, ritkítsuk meg.
  • Március végén az évelő díszfüveket is visszavágjuk. A visszavágás az új szárak fejlődésnek indulása előtt kell megtennünk. Természetesen az örökzöld füveket pl. zabfű, nem kell visszametszenünk, maguktól kitisztulnak. A visszametszéseket a föld fölött egy tenyérnyire kell elvégezni.
  • Díszcserjék ültetését, sövények telepítését már akkor elkezdhetjük, amikor a talaj felengedett. Az új sövény telepítéséhez a talajt legalább két ásónyom mélyen lazítsuk fel. Szélessége attól függ milyen növénybol képezzük sövényünket. Az ültetési távolságról vásárláskor a faiskolákban, növényárudákban célszerű információt, javaslatot kérni. Az öreg, kiritkult sövényeket radikális visszametszéssel és a hiányok pótlásával tehetjük ismét sűrűvé. Cserje vásárlás előtt hasznos felmérni kertünkben lévő szabad helyet, ahova ültetni szeretnénk.
    Figyelembe kell venni :
    • a terület nagyságát,
    • a növény magasságát, szélességét /kifejlődött állapotában/,
    • a lombozat jellegét /örökzöld, télizöld, lombhullató/,
    • virágzási idejét,
    • virágainak színét.
    Cserjéket ültethetünk egyedülállóként /szoliter/, csoportosan vagy sövényként. Vásárláskor feltétlenül kérdezzünk rá a növény végleges paramétereire.
  • A kertépítés során fűszernövényeknek is kialakíthatunk egy kisebb ágyást. Ne a kert legtávolabbi pontjába dugjuk el ha lehet, hanem olyan helyre, amely a konyhából gyorsan megközelíthető.
    A zsálya egyáltalán nem tűri a pangó vizet és a savanyú talajt. A talajjal szemben egyéb különleges igényei nincsenek. A talajt az ültetés elött mélyen forgassuk meg. Nem tűri a friss istállótrágyát. A kötött talajt tőzeggel tehetjük alkalmassá a zsálya termesztésére. A zsályát szélvédett helyre ültessük. Napos és félárnyéki helyen is jól fejlődik, kb. 50cm magasra nő. 3-4évig azonos helyen maradhat. Szaporítani tőosztással lehet a legkönnyebbel, amit márciustól kezdhetünk el. A hajtásokat a felükre metsszük vissza. Átültetéskor ügyeljünk arra, hogy a gyökerek ne száradjanak meg, és a növények ugyanolyan mélyre kerüljenek a földbe mint ahogyan az előző helyen voltak. A növénynek szükséges hely 40x40cm. Ültetés után alaposan öntözzük be.
    A kakukkfű nem kedveli a savanyú és alacsony humusztartalmú talajt, a talajjal szemben más igényei nincsenek. A kakukkfű napos, szélvédett helyen fejlődik jól. A kakukkfű alacsony / 25cm / növekedése folytán igen alkalmas szegélynövénynek. Olyan helyre ültessük ahol legalább 3 évig is maradhat. A hároméves kakukkfüvet már tőosztással szaporíthatjuk, nem érdemes magról szaporítani. A hajtásokat 5 centiméteresekre vágjuk vissza. A kakukkfüvet valamivel mélyebbre ültessük, mint ahogyan előzőleg állt, ültetés után alaposan nyomkodjuk le a földet a tövek körül. A növénynek szükséges hely 20x20cm. Ültetés után alaposan öntözzük be, és takarjuk a talajt, ez meggyorsítja a gyökeresedést.
  • Március végén megkezdhetjük azoknak az évelőknek az ültetését melyek nyáron és ősszel virágoznak. A tőosztásnak és az átültetésnek is most van itt az ideje. A túl nagyra nőtt évelőket óvatosan ássuk ki úgy, hogy a gyökerek ne sérüljenek meg. A tőosztásnál ügyeljünk arra, hogy minden szétválasztott növényrészen több, egészséges hajtáscsúcs legyen. A gyökereket kicsit vágjuk vissza. A szétosztott töveket, ha lehetőség van rá azonnal ültessük be új helyükre, megakadályozva a kiszáradásukat. Évelőknél ügyeljünk arra, hogy ugyanazt a fajt ne ültessük ugyanarra a helyre.
  • Ha a kert bármely részére gyorsan akarunk valami színeset varázsolni, egynyári növényeket telepítsünk. Ezt az egyszerű megoldást érdemes választani az új kerttulajdonosoknak, aki hamar akar szép területeket gyorsan létrehozni kertjében, de a már beállott kert is feldíszíthető íly módón. Az egynyári növények jól használhatóak üres helyek kitöltésére, virágládákba ültetve, tökéletes díszek az erkélyen, a teraszon vagy a járda mellett. Ne felejtsük el azonban, hogy az egynyári virágágyak munkaigényesek, ne ültessünk többet, mint amennyinek a gondozását kényelmesen megtudjuk oldani. A növények magjait elvethetjük saját magunk, és csiráztathatjuk őket a szobában egy melegebb ablakpárkányon, vagy megvásárolhatjuk a már virágzó növényeket kertészeti árudákban a nyár elején. Addig ne ültessük el őket még a fagyveszély el nem múlik. Az egynyári növényeknek jó talajra, sok napsütésre és megfelelő védett helyre van szükségük ahhoz, hogy jól érezzék magukat. Ha azt akarjuk, hogy folyamatosan virágozzanak, gyakran kell öntözni, tápoldatozni őket, és az elnyílt virágokat rendszeresen el kell távolítani róluk.
  • A májusi palántázáshoz március közepétől vessük el cserepekbe a sereglonc és a hajnalka magvait. 10cm-es cserépbe 3-4 magot vessünk. Termesztőközegnek homokkal kevert komposztot használjunk.
  • Március végén hidegágyba vethető egynyári virágok magjait is elvethetjük. Ilyenek például a nyári viola, az oroszlánszáj, szalmavirág és a rézvirág. Olyan ritkára vessük, hogy minden növénynek legalább 2x2cm tenyészterület jusson. Ha sűrűbben kel ki, ritkítsuk. Az elvetett magokat csak olyan vastagon takarjuk földdel amilyen széles a mag amit vetünk. Kelésig tartsuk nedvesen a magágyat.
  • A kardvirágok virágzási idejét előbbre hozhatjuk oly módon, hogy március közepétől a hagymagumókat meleg helyre tesszük. Erre a célra csak egészséges gumókat használjunk. Alaposan tisztítsuk meg őket, majd nedvesen csávázzuk. A szaküzletekben kapható szereket a használati utasításnak megfelelően használjuk! Ezután alacsony ládába tegyünk 3-4cm vastag tőzeget, és a gumókat nyomjuk a nedves tőzegbe. A gumók között csak 2cm távolság legyen. A csírázás kezdetéig a ládákat sötét helyen tartsuk, átlagos 15C hőmérsékleten. A hagymagumókat csak május közepén ültessük ki, válasszunk védett, meleg termőhelyet. 
  • Forrás:  http://www.kert-baratok.hu/kertepites/