A francia levendula ( latin neve: lavandula angustifolia), termesztését a múlt évszázad 20-as éveiben a Tihanyi-félszigeten kezdték el.
A levendula termesztés hosszabb szünet után már több évtizede újra indult a vidéken, a tihanyi Levendula fesztivál minden év júniusának második felében kerül megrendezésre. A Tihanyban termesztett levendulából illóolaj is készül.
A tiszta levendulaolaj nagyon népszerű a modern illatterápiában, de a kiváló stresszoldó és nyugtató hatása már rég óta ismert.
A levendulának teljesen új oldalát is megismerhetjük, hiszen egyre több helyen használják egyfajta fűszernek, ízesítőnek. Nagyon kellemes, egyedi íze van a levendula szörpnek, és a levendulával ízesített sütiknek, kekszeknek.
Próbálja ki a levendulás recepteket a Levendula Magazin oldaláról >>
De ha megkérdezzük a nagyit, akkor megmondja, hogy ő mindig használta a ruhásszekrényben a kis levendulával teletömött illatzsákokat, de nagyon jól illik a potpourriba is általános frissítő illatosításra.
A levendula szárított virágából készült kis csokrok, nagyon tartósak és mutatósak.
Ha még többet szeretne megtudni a levendula gondozásáról vagy ültetéséről akkor ajánljuk a már fent említett Magazint, melyben rengeteg hasznos információt találunk a levendula szaporításától a levendulás díszek készítéséig.
http://levendulamagazin.hu
Fotók: Shutterstock levendulamező - Batareykin
sütemény: Edith Frincu