Őszi munkák kertben


 


Kertünkben most érnek azok a gyümölcsök zöldségek, amelyeket télre be tudunk tárolni. Van olyan, amit frissen tudunk elfogyasztani, őszibarack, egyes szőlő-, alma-, körtefajták, másik részüket betároljuk, mert igazán csak a tárolóban érnek meg finomra pl. a téli körte, egyes

 

alma fajták.


Előre megtervezett gyümölcsfajták telepítésével el tudjuk érni, hogy tavasztól őszig mindig kerüljön friss gyümölcs az asztalra, télen pedig a pincéből tudunk finomságokat előhozni. Most kell eldönteni milyen gyümölcsfát, vagy évelő növényeket szeretnénk ültetni,/vagy fiatalítani szeretnénk/ mert október hónapban el kell végezni ezeket a munkálatokat. Szeptember végén még lehet a epret szaporítani, a hiányokat pótolni.




A zöldségek betakarítása a legnagyobb feladat, ilyenkor már vagy 2 -3 hete nem szabad öntözni, vagy trágyázni a növényeket, hogy fel tudjanak készülni a téli állóképességre.
A betakarítás megkezdése előtt gondosan ki kell takarítani, és fertőtleníteni a pincét, erre a legalkalmasabb hely a 10-14 fokos magas páratartalmú földes pince, ha ezek a feltételek adottak, akkor csak fa polcon, vagy raklapon is tárolhatjuk, ha kevesebb a páratartalom akkor homokba szokták eltárolni. Ez a zöldség és sárgarépára vonatkozik. A párás hűvös pincébe a céklát, zellergumót, burgonyát, káposztát, kelkáposztát, kelbimbót csak polcon tároljuk. 







  

Petrezselyemről és a sárgarépáról felszedést követően kézzel, egyszerű csavaró mozdulattal úgy távolítsuk el a lombot, hogy a répatest ne sérüljön. Ezért felszedést követően alaposan válogassuk át őket. A sérülteket használjuk el friss fogyasztásra, az egészségeseket tároljuk be.

Ha felszedéskor nedves, sáros a talaj, akkor néhány napig kiterítve hagyjuk száradni őket. Száradást követően a rászáradt földet távolítsuk el. Burgonyát néhány napnál tovább ne tegyük ki sugárzó nap hatásának, mert a gumókban a napfény hatására, olyan enzimatikus folyamatok indulnak el, amik a burgonya ízérzetét nagyban lerontják.