Latinkert: Kertápolási tippek október elejére

Latinkert
Családbarát Kertészet és Ajándékbolt 
Manage your social media

Best social media tool for image publishing to Facebook and Twitter. Look amazing and delight your followers. Get 40% off when you sign up today.
From our sponsors
Kertápolási tippek október elejére
Oct 11th 2013, 11:23, by admin

Október az őszi ültetések és a szüretelések ideje. Használjuk ki az év utolsó heteit kertünkben. Élvezzük munkánk gyümölcsét, gyönyörködjünk az őszi színekben, a lehulló levelek szépségében. Kicsit üljünk ki nyugágyunkba, megérdemeljük a pihenést. S hogy jövőre is szép kert köszöntsön bennünket, íme egy-két tipp az októberi kertápoláshoz

 

 

 

VETEMÉNYES, GYÜMÖLCSÖSKERT

Félérett komposztunkat még kiszórhatjuk gyümölcsfáink, bokraink tövébe, veteményesünkbe, virágágyásunkba. A talajt lazítsuk fel ásóvillával, hogy jobban szellőzzön, és tavasszal is könnyebb dolgunk legyen!
Most ültessünk téli dughagymát, és az eperpalánta ültetésével sem késtünk el. A madársalátát takarjuk le fátyolfóliával! A káposzta, karfiol, póréhagyma jól bírják a hűvösebb éjszakákat is. Betakaríthatjuk a kínai kelt, a cukkinit, sárgarépát, retket, endíviát. Most van itt az ideje a rebarbara tőosztásának is.
Szüreteljük le az almát, diót, szőlőt, a szeder vesszőit vágjuk vissza! A nem beteg nyesedéket hagyjuk a cserjék tövénél fagyvédelem végett!

A lehulló leveleket, rothadó gyümölcsöket ne hagyjuk a kertben, rendszeresen szedjük össze, hogy ne fertőzze növényeinket!

 

 

 

 

 

 

 

VIRÁGÁGYÁS, BALKON

Most ültessük el a hajtatható jácintot és a cserepes csokros nárciszt (Paperwhitefajta), hogy karácsonyra, illetve év végére virágba borulhasson szobánkban. Ezzel a hideg téli napokra is biztosítottunk számunkra egy kis vidám tavaszt otthonunkba.

Balkonládánkat miért is hagynánk üresen télre?! Az ablakból kinézve vidám színekkel örvendeztet meg bennünket a kis örökzöldekkel, fehér-rózsaszín erikákkal, árvácskával, díszkáposztával díszített beültetés. Amikor pedig reggelente a mini tulipánok (Stresa, Heart’s Delight), a krókuszok és az alacsony nárciszok (New Baby) köszöntenek bennünket ablakunkban, máris jól indulhat a napunk, legyen akármilyen hideg, havas idő az udvaron vagy az utcán mindenütt.

Tippünk: Illatos tulipánt (Monsella), és illatos nárciszt (Cheersfulness, New Baby) is ültethetünk balkonládánkba, vagy a teraszunk, bejáratunk közelébe, hogy mielőbb üde, tavaszi virágillattal köszöntsenek bennünket kertünkben.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

GYEPÁPOLÁS

Szükség esetén még öntözzük pázsitunkat, de a fagyok előtt öntözőrendszerünket zárjuk el, légtelenítsük, téliesítsük!

Október végére egy utolsó fűnyírást mindenképpen iktassunk be! Ne vágjuk túl rövidre füvünket, 4-5 cm-es szármagasság épp ideális.
Amennyiben szeptemberben nem láttuk el megfelelő tápanyaggal gyepünket, még nem késő pótolnunk a káliumot, foszfort illetve az egyéb szükséges mikro- és makroelemeket. Általunk javasolt trágyák: Hauert Finish, Everris Pre-Winter.

Még utánvethetjük gyepfelületünk rikásabb, kopasz foltjait. Fontos, hogy megfelelő virágfölddel, humusszal keverjük, és kissé fedjük az egyenletesen elszórt fűmagot! A rendszeres öntözésről az utánvetést követő 2 hétben semmiképp se feledkezzünk meg! Egy kis őszi műtrágya hozzáadásával támogathatjuk a magok biztosabb csírázását, és meggyorsíthatjuk a folyamatot. Ilyen a Hauert Finish, illetve az Everris Pre-Winter műtrágyája.

Ne felejtsük el! Nitrogén tartalmú trágyát semmiképp ne juttassunk ki ősszel! Ezzel csak megindítjuk a zöld részek növekedését és elősegítjük a növény gombásodását, legyengülését. Ezáltal a fagyok is nagyobb kárt okozhatnak gyepünkben, kertünkben. ŐSZI műtrágyát azonban mindenképp érdemes kijuttatni.

 

 

 

 

 

 

 

 

NÖVÉNYVÉDELEM

Októberben tegyünk Bioplant ragacsos gyűrűt a fák törzsére a téli araszolók ellen! Ilyenkor a hasznos rovarok nem akadnak fenn az enyves gyűrűn, nyáron viszont óvatosan bánjunk ezzel a módszerrel! Az egészséges lehullott lombot csak a fűről takarítsuk el, a cserjék, fák alatt hagyva a “biokertészek aranyá”-nak is nevezik. Érdemes meghagyni. A hasznos rovarok, kisebb állatkák megbújnak alatta, és átvészelik a hideg téli hónapokat. A dió és a gesztenye levelét ne hagyjuk a fák alatt, nyugodtan tegyük a komposztra.

Barnuló tujáinkat, hamis ciprusainkat most még permetezhetjük gomba ellen Amistar-ral, Bravo-val, vagy Bumperrel. Foszforral, káliummal és magnéziummal lássuk el őket szöveteik és gyökerük erősítése végett, hogy a téli fagykároknak jobban ellenálljanak. Nitrogéndús tápanyagot semiképp ne adjunk nekik ilyenkor! A legtöbb örökzöld táp sajnos nagy mennyiségben tartalmaz nitrogént, ezeket ősszel nem szabad kijutatni! Nézzük meg a csomagoláson az összetételt, vagy kérjük eladó segítségét! Mi a Hauert örökzöld tápját javasoljuk.

You are receiving this email because you subscribed to this feed at blogtrottr.com.

If you no longer wish to receive these emails, you can unsubscribe from this feed, or manage all your subscriptions