Mikulásvirág gondozása

network.hu 



A tél egyik kedvelt színes dísznövénye a mikulásvirág, ám gondozása nagy odafigyelést igényel.
A bevásárló központokban, virágboltokban és kertészeti áruházakban tömegével árulják a pirosló, szebbnél szebb mikulásvirágokat. Már a színűk miatt is csábítanak minket, hiszen az ünnep melegségét és hangulatát adják szürke hétköznapjainkban, és valljuk be, hogy egy kicsit már mindenki a karácsonyra vágyik.
Ám mielőtt megvennék, ezeket a szép növényeket gondoljuk végig, hogy otthonunkban tudjuk–e majd biztosítani nekik a megfelelő körülményeket, mert e nélkül csak egy hétig élvezhetjük a mikulásvirág szépségét.

Már a vásárláskor érdemes a növényt megvizsgálni, mert a nagyobb bevásárló központok száraz meleg levegője miatt a virágok hamar elkezdenek száradni. Ezért azokat a mikulásvirágokat, amelyeken sárgult vagy száradó levelet látunk, ne vegyük meg, mert sokszor a folyamat már nem fordítható vissza és a növény pár napon belül tönkre megy. Ha a virág celofánba van összefogva, akkor vásárlás előtt bontsuk ki és vizsgáljuk meg a leveleket, vagy kérjünk meg erre egy eladót.
Így gondozzuk, hogy szép maradjon!

Ha találtunk megfelelő növényt, akkor miután hazavittük, keressünk számára egy világos, de hűvös helyet. Ha olyan növényt vettünk, amelyik celofánba van csomagolva, azonnal bontsuk ki, mert a földje könnyen bepenészedik. A téli időszakban a bevásárló központból csak úgy hozzunk ki növényt a hideg utcára, ha előtte selyempapírba csomagoltuk vagy csomagoltattuk, mert a nagy hőmérséklet-különbség miatt a növény pár perc alatt megfázhat. Az ideális hőmérséklet 10-15 fok, sajnos az ennél melegebb lakásokban a növény hamar elpusztul. Épp ezért otthonunkban tegyük a növényt minél messzebb a fűtőtesttől, ám arra ügyeljünk, hogy elegendő fény érje. A legjobb egy hűvös előtér, folyosó vagy ablak.
Földjét tartsuk mindig nedvesen, ami azt jelenti, hogy ne álljon alatta a víz, de ne is hagyjuk kiszáradni a talajt. Érdemes kétnaponta megvizsgálni a földet, ha kissé kezd száradni, adjunk neki kevés vizet, majd pár perc múlva öntsük ki a felesleget a tálkából. Fontos a jó megvilágítás is, hiszen a gyönyörű piros színt nem a virágnak, hanem a felleveleknek köszönhetjük, így ha nem tudunk elég fényt biztosítani a növény számára, akkor a színesedés is elmarad.

Ma már számtalan méretben és színben kaphatók mikulásvirágok, találni piros, fehér és rózsaszín fellevelű változatokat egyaránt. A méretek is nagyon változatosak, akár 1 méteres példányokkal is találkozhatunk.
(forrás: virágcenter.hu)