Orchidea a kertedben

A természetben az orchideák továbbra is védett növények, nem szabad a virágjukat leszedni vagy a növényt kiásni. Ugyanakkor vannak olyan orchideák a kereskedelemben amit a kertbe lehet ültetni. Lássuk melyek ezek a fajok!
Így lehet orchidea a kertedben!
A legismertebb kerti orchideák közé tartozik a tibeti orchidea, a japán orchidea és a boldogasszony papucsa orchidea.
Tibeti orchidea (Pleione limprichtii)
Virágzási idő: május-június
A tibeti orchidea a Himalája magas területéről származik. Mohás sziklákon találhaó meg, de a humuszban gazdag talajt is kedveli. A kertekben előnyben részesíti a részben árnyékos helyet, az egyenletes talajnedvességet, ami különösen nyáron elengedhetetlen. Télen a nedvesség ártalmas lehet számukra, ezért fóliatakarással védjük a talajt a sok nedvességtől. A tibeti orchidea lehet egész évben cserépben is egy teraszon, de ebben az esetben szüksége van egy áttelelő helyere, például egy fagymentes szobában vagy lépcsőházban. Ilyenkor ügyeljünk arra, hogy a hagymák  csak egy harmada legyen a cserépbe beültetve!

Japán orchidea (Bletilla striata)
Virágzási idő: május-július
A japán orchideát a 18. századtól termesztik Kínában, ahol a rák ellen hatékony gyógynövényként ismerik. Az utóbbi években a virágok szép színe miatt nőtt a kereskedelmi forgalmuk.
Könnyen ápolható növény és jól alkalmazkodik a kertekben, virágai heteken át díszítenek. A japán orchidea a részben árnyékos helyet, az egyenletes talajnedvességet és a laza, humuszban gazdag talajt kedveli. De megél a napos helyen is és átvészeli a rövid ideig tartó szárazabb időjárást. Az egyetlen hátránya ennek az orchideának, hogy nem teljesen télálló. Csak az enyhe régiókban maradhatnak télen a talajban, ahol levelekkel és gallyakkkal betakarva megvédhetjük őket a fagyoktól.

Máshol azonban biztonságosabb télre egy a hűvös pincében elhelyezni. Ősszel ássuk ki a hagymákat a talajból és tegyük egy műanyag tasakban, hűvös helyre, például egy garázsba. Áprilisától újra ki lehet ültetni a kertekbe!
Boldogasszony papucsa orchidea (Cypripedium calceolus)
Virágzási ddő: április-június
Az úgynevezett boldogasszony papucsa orchidea az egyik legcsodálatosabb, őshonos orchidea faj. Ez a faj nagyon ritka, rendkívül méltó a védelemre és semmi esetre sem lehet leszedni a virágát a természetes élőhelyükön. Annál is inkább örvendetes, hogy ezt az orchideát is termesztik és értékesítik a virágkereskedők.

A boldogasszony papucsa a részben árnyékos helyet kedveli a kertben. Fontos, hogy a növényt az erős déli napsütéstől védjük. Egységes talajnedvességet igényel, a pangó vizet nem bírja. A meszes talajt kedveli, agyagos, kötött talajon viszont vízelvezető kavicsotrétegbe ültessük a növényt, hogy ne álljon a vízben, vagy keverjünk a földbe perlitet.
Csapadékos időben különösen a csigáktól védjük az orchideákat, ami nagyon szeretik a növény minden részét kóstolgatni!
Kapcsolódó cikk: Bio tippek az egészséges rózsáért!
Kapcsolódó video: Az orchidea sikeres átültetésének titka

Forrás: www.blogger.com/blogger.g?blogID=8026416537475765194#editor/target=post;postID=1332876140357292203
Csodás Tavaszi Kert - Szépzöld Pályázat
Csodás Tavaszi Kert - Szépzöld Pályázat