Az orchideák ápolása hónapról hónapra




 



Bemutatjuk az egész éves orchideák ápolását hónapról, hónapra. Ismerje meg ön is hogy milyen teendők vannak, januártól decemberig ezekkel a különleges gyönyörű növényekkel.



Az orchideák igen sok törődést igényelnek, aki ilyen növényt tart, nincs ideje pihenni, mert szinte naponta kell velük foglalkozni, törődni. Sok türelem és odafigyelést igényelnek, ám annál szebb virágokkal hálálják meg a gondos kertész keze munkáját. Ismerjük meg az egész éves gondozási naptárt, ahol megtudhatjuk melyik hónapban mi a teendő az orchideák körül.

Január:

Sajnos ez a legnehezebb hónap, hiszen a fűtés miatt az orchideák szenvednek, a túlszáraz levegőtől, a levelek sárgulnak, a bimbók leesnek. Ilyenkor naponta permetezzük a leveleket, és a léggyökereket, helyezzünk el minél több párologtatót, és tegyünk a cserép alá kavicsos tálcát. A fény és pára hiány ebben a hónapban sok gondot okozhat, próbáljuk meg mesterségesen pótolni mindkettőt.



Február:

Sok orchideán ilyenkor jelennek meg a virágot, vége a nyugalmi időszaknak, jön a tavasz. Érdemes a növényeket ekkor minél világosabb helyre állítani, mert a fény hiány miatt a virágok még nyílás előtt leesnek. Ebben a hónapban is nagyon fontos a megfelelő páratartalom.



Március:

Ebben a hónapban a gyökereken megjelenek a friss zöld gyökércsúcsok, a növény növekedésnek indul. Itt az ideje speciális orchidea tápoldattal elkezdeni locsolni, kéthetente egyszer az öntöző vízhez adva jutassuk ki a megfelelő tápoldatot. Márciusban a hirtelen erős tavaszi napsütés az ablakban könnyen megperzselheti kedvencünket, ezért gondoskodjunk a megfelelő árnyékolásról. Ha szükséges az átültetés most végezzük el, speciális orchidea ültető közegbe.

Május:

Ebben a hónapban orchideánk fejlődése már gyorsabb, egymás után hozza az új leveleket, ha eddig nem ültettük át a növényt, most már ne bolygassuk. Még korai kitenni a szabadba a növényt, de nappal árnyékos helyre már pár órára kitehetjük a szabadba, majd éjszakára vigyük be védett helyre. Ebben a hónapban szépen fokozatosan kell hozzászoktatni a kinti meleghez a növényt.



Június, július, augusztus:

A nyári hónapokban a lakásban tartott orchideák az ablaküveg mögött gyakran kapnak hőgutát és megperzselődnek, így védjük őket az erős napsugártól. Kint a szabadban tartott orchideákat pedig az erős széltől és a nyári viharoktól, jégesőktől óvjuk, ha azt halljuk, hogy vihar vagy nagyobb eső közeledik, vigyük védett helyre őket. Ebben a három hónapban is adjuk a tápoldatot kéthetente, és a locsolásra is ügyeljük, mert nyáron a túllocsolás és a kiszáradás is végzetes lehet.

Szeptember:

Ekkor már elhagyhatjuk a tápoldatozást, és azokat az orchideákat, amelyek érzékenyek a hidegre vigyük be védett helyre. A legtöbb orchideánál a nappali és az éjszakai hőmérséklet különbség váltja ki a virágképződést, fontos hogy ilyenkor a legtöbb fényt biztosítsuk számukra.





Október:

Itt már érdemes behordani a kint tartott orchideákat a tápoldatozást már végleg fejezzük be, de még mindig világos helyre tegyük orchideáinkat.

November és december.

Megkezdőik a nyugalmi időszak, ekkor már ne bolygassuk őket, csökkentsük le a locsolást is, ám annál fontosabb a páratartalom, naponta permetezzük a léggyökereket és a leveleket. A túllocsolás ezekben a hónapokban penészes betegséghez vezethet, kerüljük a pangó víz kialakulását. Ha szükséges gondoskodjunk a pót világításról, mert a fényi hány komoly gondokat okozhat.



Természetesen minden orchideának más-más igénye van, külön kell kezelni a melegigényes fajtákat és a hideg igényes fajtákat.


forrás: http://kertvarazsmagazin.hu/index.php/kertvarazs-magazin/10786-az-orchideak-apolasa-honaprol-honapra-2