A zeller



Mi az? Zöldség, illóolajat valamint többféle vitamint tartalmaz és húslevesbe tesszük?

A megoldás a lúgosító zeller.


Zeller

Miért jó?
A gumós zeller illóolajokat, ásványi anyagokat, B- C- és E-vitamint tartalmaz. Vértisztító, vizelethajtó, étvágycsökkentő hatása ismert, jó reuma és köhögés ellen. A népi gyógyászat vágykeltő tulajdonsága miatt szintén kedveli.
A szárzellernek alacsony az energiatartalma, ezért diétához ajánlott: 10 dkg szárzeller csak 20 kalóriát tartalmaz. Bár ez a fajta nem képez gumót, a leveleiben rengeteg nátrium, kalcium, foszfor, kálium, vas, magnézium, A-, B- és C-vitamin van.

Hogyan használd?
A zellergumót és a leveleket a húslevesbe egészben tedd, majd ha megfőtt, a tálalás előtt távolítsd el. Fűszerezheted vele a húsleveshez, sülthöz tálalt mártást, de teheted zöldséglevesbe, egytálételekbe, a zsenge gumókból készülhet krémleves is. Fűszerkeverékekbe szárított leveleit és magjait őrlik porrá. Nyersen gyalulva vagy reszelve salátaként fogyaszthatod, például a Waldorf-saláta nélkülözhetetlen hozzávalója. Cukros-ecetes lében tartósíthatod. Leveleit szárítva, sóban vagy fagyasztva teheted el, gumója hűvös pincében, homokban sokáig eláll.
A szárzeller ropogós levélnyeleit érdemes nyersen felhasználni: vagy feldarabolva salátákba, vagy egészben kínáld más zöldségekkel együtt, amelyekhez mártogatós szószokat tálalhatsz. Csak a vastagabb részeit kell megpárolnod, például remek zöldséges rakott ételbe, vagy finom leves készülhet belőle. Jellegzetes, intenzív íze miatt kevésbé kell fűszerezni.


Zeller chips

Hozzávalók: 80dkg zeller, 1 kk só, 4 ek olívaolaj, 1 gerezd áttört fokhagyma, 1 kk pirospaprika

Elkészítés:

180 fokra előmelegíted a sütőt. Hámozd meg a zellert és vágd 6 cm hosszú, vékony hasábokra. Egy tálban kevered össze az olajat és a sót az áttört fokhagymával és pirospaprikával. Keverd bele a hasábokat úgy, hogy mindenhol egyenletesen beborítsa a fűszeres olaj. Terítsd el egy lapos tepsin és kb. 45 perc alatt süssük szép pirosra. Egyszer nem árt átforgatni, mert a tepsi szélén lévő hasábok gyorsabban sülnek. Frissen, forrón tálald. Házi készítésű fokhagymás majonézbe mártogatva mennyei csemege. 

Forrás:http://andio.biz/szepseg-es-egeszseg-zellerrel