A legényvirág (ZZ pálma)

A Zamioculcas zamiifolia növény, más néven ZZ növény, ZZ pálma vagy legényvirág, egy vonzó megjelenésű, fényes levelű, igénytelen szobanövény, mely meleg hőmérséklet mellett egész évben növekszik, amennyiben megfelelő gondozásban részesül.

A legényvirág (ZZ pálma) gondozása



Zamioculcas zamiifolia




Emiatt aztán hazánkban szinte kizárólag szobanövényként termesztik. A ZZ pálma szárazságtűrő, a rizóma lehetővé teszi a víz tárolását, így hosszantartó szárazság esetén is csak néhány tünet jelenik meg a növényen, miközben a többi növény körülötte már elpusztult. A ZZ pálma lassan nő, de több éven keresztül virágzik, ha megfelelő gondozásban részesül.


Első lépés


Helyezd a ZZ-pálmát olyan helyre, ahol jól éri a napfény, de nem szabad közvetlen a nap sugarainak kitenni, mert az kárt tehet a lombozatban. Nagyon jól érzi magát átlagos gondozás mellett, és a világos, szűrt fényt kedveli.


Második lépés


A legényvirágot tartsd 18-24 °C-os melegben, mivel a szobahőmérséklet tökéletesen megfelel a ZZ növény fennmaradásához. Helyezz hőmérőt a növény mellé, hogy az ajánlott hőmérsékletet tudd biztosítani számára.


Harmadik lépés


10-14 naponta öntözd, és hagyd, hogy a talaj teljesen kiszáradjon két öntözés között. A Zamioculcas zamiifolia szára ugyanis tárolja a vizet, és a túlzott nedvesség hatására a levelek megsárgulnak, gyökerei elrothadnak.


Negyedik lépés


Havonta egyszer használhatunk növényi tápot. Fontos betartani a szobanövénytápon feltüntetett utasításokat. Várjuk meg, míg a növény igényli az öntözést, csak akkor kezdjük el használni a tápot. Ezután öntözzük csak meg, hogy elkerüljük a gyökér sérülését.





ZZ-pálma (legényvirág) levelek



Ötödik lépés


A ZZ pálmát szaporítani a leveleiről és a száráról lehet. Helyezzük a levágott levelet vagy szárat egy műanyag edénybe töltött nedves homokba, majd tegyük világos helyre. Tartsuk nedvesen a talajt. Egy éven belül kialakul majd a gumó, mely kilevelesedik, és felszínre kerül. Helyezzük a növényt nagyobb cserépbe, jó minőségű virágföldbe.forrás:http://www.edenkert.hu/szobanoveny/egzotikus-szobanovenyek/zamioculcas-zz-noveny-gondozasa/4767/