Amarillisz



A hölgyliliom vagy amarillisz (Hippeastrum hortorum), kedvelt szobai dísznövény. Hatalmas virágaival színt visz a lakásba. Nem kell tőle félni, bátran vigyük haza, ha jól gondozzuk minden évben szép virággal díszíti lakásunkat!


A hölgyliliom vagy amarillisz (Hippeastrum hortorum) korán tavasszal rengeteg virágüzletben kapható szobanövény.

Sokszor csak megcsodáljuk a kocsányon nyíló, liliomhoz hasonló hatalmas tölcséres virágait, aztán csak nem merjük hazavinni, félve attól, hogy nálunk úgysem maradna meg. De nem kell ettől tartani, a virág valóban csak 10-12 napig nyílik, de a növény hagymája 8-10 évig is él, és évenként rendszeresen virágzik - természetesen, ha jól gondozzuk.











Az amarillisz fagyérzékeny növény, 30-50 cm magas, levelei szalag alakúak. A hagyma nagy, akár a 8-10 cm-es átmérőt is elérheti. Általában 2-6 db nagy, tölcsér alakú virágot hoz, a virágok száma és nagysága függ a növény tápláltságától, korától is. Vannak egyszínű és csíkos fajták is, és előfordulnak teltvirágú változatok is.

Hogyan gondozzuk az amarilliszt?


Az amarilliszt mérsékelten öntözzük. Elvirágzás után a növénytől a vizet fokozatosan elvonjuk, a termést eltávolítjuk és a növényt napos, kissé hűvösebb helyen tartjuk, amíg jó idő be nem köszönt. Ha a levelek már teljesen leszáradtak, világos, 8-10 °C fokos helyen teljesen szárazon tartjuk, pihentetjük legalább 3 hónapon kersztül. Amikor virágoztatni akarjuk, a cserépben levő felső földréteget cseréljük ki tápdús földre. Vigyük a cserepet meleg helyre, de még tartsuk szárazon, mert a hagymában levő tartalék tápanyag lehetővé teszi így is a növény kezdeti fejlődését.

A meleg hatására a hagyma oldalán megjelenik a virágszár, csak ekkor öntözzük meg először jó alaposan, vagy áztassuk vízbe a cserepet, hogy a föld teljesen átnedvesedjék. Ezután már rendszeresen ötözzük, aminek hatására a hagyma csúcsából kihajtanak a levelek és a virágszárral együtt fejlődnek.











Ezt éveken át megismételhetjük, hogy tavaszonként a szép amarillisz díszítse otthonunkat. Sőt a fiókhagymák leválasztásával magunk is szaporíthatjuk igaz, hogy csak a harmadik-negyedik év után hoznak virágot, de akkor annál nagyobb örömöt szereznek.

Amarillisz szaporítása


Amarilliszt szaporítani az anyanövény mellett fejlődő fiókhagymák különültetésével, vagy magvetéssel tudjuk. A magokat a kifejlődés után szinte azonnal el kell vetni, mert csíraképességüket hamar elvesztik. A vetéshez lényegében bármely virágföld megfelel. Magvetéssel szaporított növények azonban csak 3 év után borulnak virágba, szóval türelmet igényel, ha ezt a módot választjuk.
édenkert.hu