Tudta ön hogy a dió védi a szivünket

S

zámtalan udvar kertjében áll egy öreg vén diófa, amely igen nagy becsben van tartva, hiszen karácsonykor jól jön a finom csonthéjas termése a bejglibe és süteményekbe. Ám kevesen nézünk úgy a dióra, mint remek antioxidáns forrásra.



Érdemes ezen túl a diót nem csak a süteménybe és a zserbóba tölteni, de pár szemet kitenni az asztalra és elropogtatni rendszeresen.

A dió megvédi szívünket és érrendszerünket, mérsékeli a magas vérnyomást, de ezen kívül remek antioxidáns forrás is, sőt emésztésserkentő hatása is van és a májat is megdolgoztatja. A vérszegény illetve legyengült immunrendszerrel rendelkező gyermekeknek is javasolt a fogyasztása.



Nem szabad egyszerre sokat enni a dióból, elég hetente egy marékkal fogyasztani belőle. A dióolajat sajnos ritkán találjuk meg boltok polcain, pedig hidegen sajtolva remekül passzol a salátákhoz.



A dió olajat soha nem szabad melegíteni, mert hő hatására megavasodik és megkeseredik. A dióolaj nyugtatja az idegeket, és erősíti szervezetünket, sőt mézzel együtt fogyasztva valóságos vitaminbomba.



A diónak nem csak a termését lehet és érdemes fogyasztani a leveléből készült tea is nagyon egészséges. Gyakran csodálkozunk, hogy kertünkben a diófa alatt miért nem él meg más növény, szinte minden kipusztul a fa környékén. Ennek az oka, hogy a növény egy naftokinon nevű vegyületet termel, amely egy méreg a növények számára.

A naftokinon a K vitamin egyik fajtája, a véralvadáshoz nélkülözhetetlen. A diólevél ezen kívül csersavat, flavonoidokat, és illóolajat is tartalmaz.

A teához szedjünk a kertből két-három nem permetezett tiszta zöld diólevelet, tegyük bele hideg vízbe, forraljuk fel 1 percig, majd hagyjuk kihűlni. A diófalevél remekül fertőtlenít, sok benne a C-vitamin, és a pattanásos bőrt is szebbé varázsolja. Tehát a diót termését, illetve a levelét is érdemes hetente rendszeresen
fogyasztani, hiszen nagyon jó hatással van szervezetünkre.forrás:http://viragcenter.hu/index.php/gyogynoevenyek-hatasai/3923-tudta-oen-hogy-a-dio-vedi-szivuenket-es-a-magas-varnyomas-ellen-is-hatasos