Gyepbetegségek

A gombák amelyek mindig jelen vannak a talajban, nagyon sok gyepbetegséget tudnak okozni.
Ha olyan feltételeket hozunk létre amelyek kedveznek a gombák elszaporodásának, akkor gyorsan terjednek a betegségek.
A gombás megbetegedés jelei a gyepen a sárgás-barnás, vagy pirosas foltok. Ha ez újonnan telepített gyepnél fordul elő akkor, fertőzött vetőmagtól gombás megbetegedés támadta meg. A újonnan vetett füvet általában a gyökérrothadás, a levélfoltosodás és a hópenész veszélyezteti.
Melyek a leggyakoribb gyepbetegségek?
Gyepbetegségek okozói a szabadban mindenütt megtalálható gombák, vírusok. A betegségek mindenütt felléphetnek függetlenül a termőhelyi viszonyoktól. A kórokozók mindig mindenhol jelen vannak, fertőzés akkor fordul elő, ha a gyep ellenálló képessége a csökken, és a kórokozók elszaporodnak. Vegyük sorra a gyep betegségeit!

A leggyakrabban előforduló gyepbetegségek a következők:

  • Microdochium (hópenész)
  • Typula
  • Corticium
  • Sclerotinia (dollárfolt)
  • Marasmius (gombakörök)
  • Rhizoctonia, (barna folt)
  • Dry-Patch
  • Pythium Ophiobolus, Fusarium, Colletotrichum
  • Drechslera(levélfoltosság)
  • Puccinia (rozsdabetegségek).
A létrejött kárképek megjelenési formái különbözhetnek a növényállomány, a nyírási magasság, és egyéb tényezők szerint. Beazonosításuk azért is nehéz mert gyakran együttes fertőzések lépnek fel.

Gombakörök



gombakörök

Rozsdabetegségek - Corticium sp



rozsdabetegség


Vegetációban egész évben főként magas páratartalom mellett fertőzhet, -kezdetben világosbarna majd sárgás elszíneződés, a levélen rózsaszín micélium párás időben, erős fertőzés esetén összefüggő piros felületek keletkeznek.
Rozsdabetegség elleni védekezés: Kiegyenlített tápanyag-utánpótlás, alacsonyabb nyírás, gyepfilc csökkentése, talaj levegőztetése.

Puccinia



puccinia


Különböző rozsdafajok okozzák, sárga-fekete-barna rozsda, a levélen különböző színű foltosodás keletkezik, melyen spórák találhatók, szél, fűnyíró, lábnyom segítségével terjed, nyáron fertőz
Puccinia elleni védekezés: stressz-szituációk kerülése, felület kiszárítása, köztesgazda-berberis eltávolítása, megfelelő fajtaválasztás.


Ophiobolus

Szabálytalan, kezdetben 5-10 cm átmérőjű ovális körök, melynek a széle gyűrűszerűen bronzos elszíneződést kaphat, a betegség kiterjedésével a foltok kiterjednek, középen elhal a fű, idegen rezisztens füvek és gyomok telepednek meg az elhalt részeken, gombakörök módjára terjednek, évről évre nagyobb körök formájában, Agrostis esendő, golf greeneken gyakori
Ophiobolus elleni védekezés: Talaj meszezése és egyoldalú tápanyag-utánpótlás segíti terjedését, vasszulfát növeli az ellenálló képességet, Festuca fajok fajták relatív rezisztensek

Hópenész - Microdochium / Gerlachia nivalis



hópenész


Ősztől tavaszig fertőz, de nagyobb károk hóolvadás után vehetők észre, levélen fehéres, szürkés, pirosas micéliumbevonat tűnik fel a fertőzés aktív zónájában, kicsi ovális körök melyek 30 cm körülire nőnek majd összeolvadnak, intenzív felületeken erősebb a fertőzés úgymint golfgreeneken, általában nem hal el a fű hanem a kör közepétől kiindulva regenerálódik, magas pH mellett jobban fertőz
Hópenész:

A gyepet, mint minden élő szervezetet, betegségek támadhatják meg. A Hópenész gyakori betegség, leginkább télen fordul elő és kora tavasszal látható a hosszan-tartó hóolvadás után, különösen akkor, ha túl magasra hagytuk a füvet.
A kórokozó kárképe:
 thumb_hopenesz.jpg
A Hópenész gomba különösen jól fejlődik alacsony hőmérsékleten és magas páratartalom mellett, a levegőtlen hótakaró alatt. A kórokozónak sok gazdanövénye van, a fontosabb gabonafélék mellett több más fűfajon is megtelepszik. Először kisebb sárguló foltok jelentkeznek, amelyek folyamatosan növekedve elérik a 30cm átmérőt is. Később ezek a foltok összeolvadnak és egy összefüggő barna területet hoznak létre, ahol a fű kipusztul. Az elhalt növények a talajon fekszenek, rajtuk a fehérből, halvány vörös színbe hajló penészgyep látható, mely napos, szeles időjárás esetén gyorsan eltűnik.

Hópenész elleni védekezés: Vegyszerrel a veszélyeztetett felületeken megelőzésképpen, káli és vas hatóanyagú trágyák, talajfelület szárazan tartása, nyesedék gyűjtése, lomb eltávolítása, gyepfilc csökkentése

Levélfoltosság - Helmintosporium/Drechslera



levélfoltosság



 
A levélen kicsi feketével határolt barnás foltok, melyek a fertőzés előrehaladtával nagyobbak lesznek, a foltok közepe elhal és sárgára színeződik, erős fertőzés esetén a növény elhal, lyuk keletkezik a gyepben, főleg hideg hónapokban 15-25 C hőmérsékleten, magas páratartalom mellett fertőz
Levélfoltosodás:  (Alternária sp, Ascochyta sp, Septoria sp, stb.)
A  leveleken különböző formájú és nagyságú foltok láthatók egyesével, majd ezek szétterjednek az egész növény felületére. A fertőzés előrehaladtával a levelek részlegesen vagy teljesen elszáradhatnak, lehullanak.  A betegség jellegzetes tünetei megjelenhetnek azokon a  leveleken amelyeket túltápláltak, laza szövetűek és magas páratartalmú, hőmérsékletű körülmények között élnek. 
Levélfoltosság elleni védekezés: Kerüljük a stressz-szituációkat, csökkentett adagú Nitrogén magas adagú Kálium trágyázás, felület szárazan tartása, kiszárítása lyuggatással, gyepszellőztetéssel


Dollárfolt - Sclerotinia

Kis 2 cm körüli sárgás egyedülálló elszíneződés, amely később kicsit nagyobbá fejlődik, közelről a levél szélén fehéres micélium, meleg időjárás, magas páratartalom elősegíti a fertőzést, a fertőzés gépekkel játékosokkal gyorsan tovaterjed, poa és festuca fajták esendőek
Dollárfolt elleni védekezés: Száraz talajfelszín, légmozgás optimalizálása, megfelelően beállított öntözés, gyepfilc kerülése, kerüljük a késő őszi Nitrogén trágyát, tavaszi Kálium trágya.

Gyökérrodhadás: gyökér kisavanyodás. A gabonafélék egyik betegsége, mely nedves években az olyan földeken mutatkozik, amelyeknek altalaja nehéz, a nedvességet át nem eresztő agyag. A gyökerek a nedvességben elrothadva elhalnak s ilyenkor a tövek a talajból könnyen kihúzhatók. A baj elkerülésére a fent említett talajok alagcsövezése ajánlható.

Phytium

Nyáron fertőz. Eltérő megjelenési formája van a gyep korától függően. Fiatalkorban a gyep csírázási fázisában a kikelt gyep elhal, a levele elszárad, a talajból könnyen kihúzható, gyökere sötétre színeződik, Idősebbkori gyepben a foltszerű szürkés felületek összeolvadhatnak és nagy egybefüggő felületek keletkezhetnek. Ebben a szakaszban hasonló a szárazsági tünetekhez, de ha az egyes növényt nézzük, ez könnyen kihúzható a földből egy sötétre színeződött gyökérrel, miközben a levél szürkés-sárgás árnyalatot kap. Micélium csak különösen nedves körülmények között jelenik meg.
Phytium elleni védekezés: Szabadítsuk meg a talajt az összetömörödéstől, reggel öntözzünk, hogy utána gyorsan felszáradjon a levél, kerüljük a túlöntözést, kerüljük a sűrű gyepállományt illetve a sűrű vetést, csökkentsük a gyepfilcet, adjunk nagyadag Káliumot

Typhula

Igazi télen fertőző betegség. Nyári hónapokban szaporítóképletei nyugalmi állapotban vannak. A fertőzés gyakran a hótakaró alatt terjed ki, csak hóolvadás után vehetők észre a szürke elszáradt levelű nagyobb kiterjedésű felületek. Tavasszal a leveleken gombostűfejnyi narancssárga színű szapórítóképletek figyelhetők meg Az érintett felületek nem halnak el többnyire és tavasszal regenerálódnak.
Typhula elleni védekezés: Kerüljük a késő őszi Nitrogéntrágyákat, miközben növeljük a Kálium mennyiségét, tegyük ellenállóvá gyepünket, fertőzés esetén tavasszal gyepszellőztessünk és a nyesedéket távolítsuk el.

Okok: 

A legtöbb gombás betegség a kedvezőtlen feltételek mellett növő gyepet támadja meg. 
A túlzott nitrogéntrágyázás és a túl sok víz még a legjobb, humuszos talajnál is kedvez a gombás megbetegedéseknek. 
Kötött vagy túlsavanyított talajban alábbhagy a talajbaktériumok aktivitása, s ez elősegíti a gombák terjedését. A nyirkos-meleg időjárás nyáron vagy ősszel kedvez a gombáknak. Kálium-, vas- és magnéziumhiány többnyire gombás fertőzéshez vezet. 
Ezen az állapoton csak megelőzéssel tudunk javítani. A gyepet rendszeresen gondozzuk, kiegyensúlyozottan trágyázzuk, tavasszal és ősszel. A vágásmagasságot a fűmagkeverékhez igazítsuk. A lenyírt füvet ne hagyjuk a gyepen, mert segíti a gombák szaporodását. 
Ha fertőzöttnek gondoljuk a talajt, mérjünk PH értéket, ideális esetben 6,5 és 7,2 között van. 
Túl magas értéket kapunk akkor, tavasszal és ősszel szuperfoszfáttal, vagy káliumtartalmú talajjavító szerrel kezeljük a területet. 
Ha a gyepen sárga, vagy barna foltokat látunk, akkor az vagy a túltrágyázástól, vagy az állati vizelettől lehetséges. Gyakrabban öntözzük ezeket a területeket, hogy kimossuk a káros anyagokat.

Ars Decor Kft.
www.arsdecor.hu