Krokusz

Rendkívül színes virágaival egyből feltűnnek a krókuszok (Crocus sp .). Elnevezésük a görög krokos (=sáfrány) szóból származik. Nem összetévesztendő a színadó fűszernek való jóféle sáfránnyal, melynek ibolyaszín virágai ősszel nyílnak.

Hagymagumóit ősszel kell elültetni, általában mindenféle kerti talajon jól fejlődik, egyedül a pangó vizet nem szereti.

Krókusz hagyma

Krókusz az első igazi jele a tavasz beköszöntének. Az első, meleg, tél végi, kora tavaszi napsugarak hatására előbújnak a talajból a csésze alakú, fehér, aranysárga, mély lila, bicolor, csíkos virágok. A Krókusz akkor virít a legpompásabban, ha virágágyás peremére, sziklakertbe, lombhullató cserje, vagy fa alá, csoportosan ültetjük. Elegendő hely áll rendelkezésünkre, akkor létrehozhatunk akár vastag krókusz szőnyeget is, ami kora tavasszal csodálatos színevel gyönyörködtet majd. A krókusz évelő virágos növény, a írisz-félék családhoz tartozik.

A botanikai krókusz (Crocus chrysantus) hagymája 4 cm körméret felett virágzik. Levelük fűszerű, viráguk apró, gyöngyszerű. Egy hagyma 8-10 virágot is hoz, enyhe tél esetén már február végén.
Botanikai krókusz ültetés: Gyepbe, erkélyládába, cserépbe. Ültetés mélysége: 6 cm.

A nagyvirágú krókusz hibridek két, háromszor nagyobb virágúak, mint a botanikai fajták. Hagymájuk nagy, háncsos, körmérete 7-8 cm. Virágzási idő: március. Fák alatt (árnyékos helyen) sokáig virágzik.
Kertben, parkban több évig hagyhatjuk elvadulni. (Akkor szedjük fel, ha a hagymák összeérnek a talajban.)
Nagyvirágú krókusz ültetés: Gyepbe, erkélyládába, cserépbe. Ültetés mélysége: 8 cm.

Ősszel virágzó krókusz különlegesség a Kerti sáfrány (Crocus sativus). Káprázatos szépségű virágát októberben hozza. A viráglepel ibolyás-lila, a virág alapja majdnem fekete, a lepel sötétebb árnyalattal erezett. Fűszerként a narancsvörös bibét gyűjtik. Levelét még ősszel kihozza, ezzel telel át.
Őszi krókusz ültetés: kertbe, foltokba. Minden talajban megmarad. Ültetés mélysége: 8 cm. Virágzási idő: még az ültetés évében, az év őszén virágzik.

Bizony van olyan nőszirom (Iris sp.) is, amely a krókuszokkal egy időben virágzik. Ez a faj a Kaukázusból származik és rendkívül kis méretű, kb. 20 cm magas. Több változata létezik, virágszíne a halványkéktől a bíborliláig változhat.