Szarkaláb

100-180 cm magasra növő, június-szeptemberben virágzó évelő. Főleg az európai D. elatum és más európai, valamint ázsiai fajok keresztezéséből származó fajtákat foglaljuk össze ezen a néven. Erőteljes évelők, tenyeresen osztott levelekkel, hosszú fürtökben nyíló sarkantyús virágokkal. Színskálájuk főleg a kék különböző árnyalatait öleli fel, de fehér, rózsaszín, sőt liláspiros virágú fajták is vannak. Az évelő szarkaláb nemcsak pompás vágott virág, hanem a júniusi évelőágyak képében is meghatározó szerepű. Hűvösebb, csapadékosabb, párásabb klímában fejlődik kielégítően. Száraz környezetben legyengül és a lisztharmat áldozatául esik.
Mindig széltől védett helyre ültessük. Világos helyen szeret lenni, de nem kedveli az erős, állandó napsütést.
Érés után magvetéssel, az idősebb töveket tőosztással szaporítsuk. Sokfelé nem szabad szétszedni.  A magja hamar elveszti csírázóképességét, ezért tavaszi magvetéshez fóliába zárva, hűtőszekrényben tároljuk.
A tövek sokáig (7-8 évig) helyben hagyhatók, elbokrosodnak. Egy idősebb tő 10-15 virágszárat is nevel. Kétszer is virágzik. Első virágzása június hónapra esik. Hűvösebb, csapadékosabb, párásabb klímában fejlődik kielégítően. Ha szeptemberi virágzást is szeretnénk, akkor elvirágzása után azonnal vágjuk vissza tőből a szárakat, hogy hamar megindulhasson az új hajtások képződése.