Gyep gyomosódása



A legtöbb kertben, rendszeresen okoz problémát a gyomosodás. A gyomnövények tág-tűrésű élőlények, amelyek akár szélsőséges körülmények között is jól érzik magukat, a meggyengülő, leromló gyepfelületre hamar beköltöznek, mert az ott tapasztalt életkörülmények nekik még igencsak megfelelőek. Fejlődésük, növekedésük gyors, így rövid idő alatt képesek a kultúrnövények fölé kerekedni, és elnyomni őket.
A gyepek gyomosodásának számos, ám jól körülhatárolt oka lehet. Egyik az árnyék, ami miatt a fűfélék megritkulnak, és árnyéktűrő gyomfajok nyomják el őket. Ebben az esetben - ha mód van rá - metsszük meg az árnyékot-vető fákat, hogy kisebb koronájuk kevesebbet árnyékolja a füvet, vagy árnyéktűrő gyeppótlókkal helyettesítsük a megritkult részt (borostyán, gyöngyvirág, meténg) - bár ezek hátránya, hogy nem taposás állók.
A nyírástól a füvek között megjelenő gyomok - elsősorban egynyáriak - fokozatosan visszaszorulnak, egy részük elpusztulhat, mivel visszavágva nehezebben hajtanak újra, és magot sem érlelhetnek, de csupán a vágás nem garantál gyommentes állapotot. Egyes gyomnövények terjedése, növekedése és szaporodása gyorsabb, mint a fűféléké, más gyomok például a



 Parlagfű

 vágási magasságon is virágzik.



Egy- és kétszikű gyomnövények

 Az egyszikű gyomok a fűhöz hasonlatos rokonok, mint a

                                                                                          
                                 
                 Muhar                                                                            Kakaslábfű

 A kétszikűek, a

 Gyermekláncfű                                                                                 cickafark
                                                     

 Apró szulák                                                                                        Lándzsás útifű
                      

Tyúkhúr                                                                                                   Madársóska 
                                                                                                                 
                 

Ha gyepünk már több mint öt éves, az is a gyomosodás oka lehet. Ekkor érdemes gyepszellőztető géppel végigmenni a területen, majd némi nitrogén-túlsúlyos műtrágyával, és fűmag felülvetéssel (majd két hétig rendszeres öntözéssel) újra jó kondícióba hozhatjuk gyepünket.
A gyomok többsége nehezen viseli a rendszeres nyírást. Így ha hetente rendszeresen lenyírjuk a füvet legalább másfél-két hónapon keresztül, akkor e zavarást nem tűrő gyomok ennyi idő alatt kipusztulnak. A megmaradókat pedig (például gyermekláncfű, útifüvek) gyomkiszúró eszközzel irthatjuk ki a fű közül. A gyep gyommentességének egyik alapfeltétele, hogy a gyepet gyomosító növényeket soha ne hagyjuk magot érlelni, azaz jóval előbb vágjuk le a füvet ezekkel együtt, különben lehetetlen lesz lépést tartani a gyomok terjedésével.
A gyepeket alkotó egyszikű fűfélékre veszélytelen, kiváló szelektív gyomirtó permetszereket kaphatunk a gazdaboltokban. Ezek a megfelelő koncentrációban kipermetezve gyors eredményt hoznak: napok alatt elkezdenek sárgulni a fű között gyomosító szélesebb levelű kétszikű növények. Aki azonban szereti a virágos pázsitot, és ezért a fűmagot százszorszéppel keverve vetette, az ilyen szelektív szereket ne használjon, mivel a százszorszép kétszikű növény lévén szintén kipusztul majd a fűből.


A vegyszeres gyomirtást csak végső esetben használjuk, ha már a környezetbarát módszerekkel vesztésre állunk a gyomok elleni harcban. A szert jól válasszuk meg, mivel különféle szelektív szerek kaphatók már. A totális gyomirtó szerfélék nevükből is következően mindent irtanak. Csak szélcsendes időben permetezzünk ezekkel (is), és nem árt ha a kezelt gyomok még viszonylag fiatalok, és nem túl sűrű az állományuk. Ha ugyanis a tényészcsúcsaikra azaz azokra a részeikre, ahol növekedésben van a növény, nem jut szer, akkor úgy járhatunk, hogy a leveleit lehullajtja ugyan a gyom (ahol a szer érte), azonban a növekedése nem áll meg.
Kiváló szelektív szereket találunk a gazdaboltokban, amelyekkel mondjuk a gyep egyszikű növényei közül kiirthatjuk a kétszikű gyomokat.

Pázsitgyomirtó szer, a kétszikű évelő és egynyári gyomok ellen. Hatóanyaga: Ioxinil, Dikamba és MCPP-P. Dózis: 0,5 liter szer 100 m2 gyepfelület kezelésére elegendő, 10-20 liter vízzel keverve kell kipermetezni. Mvi: 0 nap. Nem toxikus és hatásos. További információk a www.lagon-finagro.hu honlapon. A gyomirtásra a legkedvezőbb időszak a tavasz, nyár eleje és a kora ősz. Nyáron a korai és a késő esti órák a legalkalmasabbak a permetezésre, mert napközben az erős napsütés miatt fennáll a megperzselődés veszélye. 2-4 nappal a fűnyírást követően permetezzünk, amikor nyírás után megindul újra a gyomok hajtása, így a leghatékonyabb a kezelés. A permetezést követő 24 órában ne essen az eső. Szélcsendes időben permetezzünk. A gyomirtó hatás 2-4 napon belül látszik, a permetezés után egy hét múlva már újra nyírható a gyep.