Füge


   A gyümölcsnek nagyon sok fajtáját ismerjük jelenleg, alapvetően két típus, a zöldre és a feketére érő füge létezik, de ezen belül sokféle variációval találkozhatunk. Annak ellenére, hogy a fügét évezredek óta ismerjük, a kutatások nem igazán törekedtek idáig gyógyhatásainak részletes feltárására. Néhány eredmény már több mint 40 évvel ezelőtt is ismert volt, a modern tudomány azonban még adós a füge hatóanyagainak és élettani hatásainak vizsgálatával. Külsőlegesen a fügéből kinyert lupeol nevű vegyület az egerekben hatásosan gátolja a bőrrák és más bőrelváltozások kialakulását, ami bizonyítja hogy már Ézsaiás korában is hatásos szerepe volt a bőrbetegségeknek.
Kis méretű 3 - 6 méter magas karakteres kis fa, mely a kertnek jellegzetes mediterrán hangulatot ad.
Levelei nagyok 18 cm átmérőjűek, 3-7 karéjosak, melyek dúsan borítják az egész növényt. Nagy és mélyen karéjos leveleivel szép, déli karaktert adó dísze lehet kertünknek.
Gyümölcse körte alakú 3-10 cm hosszú, különböző színű, sárgás-zöld, bronz, vagy sötét bíborvörös.
Vékony héj takarja a gyümölcshúst, amelyben 30-1600 apró mag található.
A füge eredeti hazája Kis-Ázsia, Szíria, Izrael, de ősrégi idők óta termelik Észak-Afrikában és Dél-Európában is, ahol olcsó néptáplálék, aszalják, és bort is készítenek belőle.

Fő termőhelyei jelenleg Franciaországban, Spanyolországban, Törökországban, Kaliforniában vannak. Dél-Bulgáriában és Jugoszlávia melegebb tájain koronás fákból álló ültetvényeket létesítenek belőle, sőt adott körülmények között el is vadul.

-15 °C-nál nagyobb hidegben ágai a földig lefagynak, de aztán mintha semmi sem történt volna, újra kihajtanak, elpusztíthatatlanok. Sajnos, egy lefagyás után csak három év múlva teremnek, feltéve, hogy újabb fagy nem éri őket. MetszéseA fügét hazánkban általában nem metszik. Ez nem baj, de a termés így kiegyenlítetlen. A füge egyszer termést hozott vesszői többé már nem teremnek. Rendszeres termést csak úgy kapunk, ha elágazások képzésére serkentjük, azaz sok egyéves vessző képzésére serkentjük a bokrot. A letermett kétéves vesszőket visszavághatjuk egy minél alsóbb helyzetű egyéves vesszőre, vagy tőből eltávolíthatjuk. A metszést rügyfakadáskor májusban végezzük, amikor látjuk, hogy a megmetszendő vesszőkön hol helyezkednek el a kis füge kezdemények.
Tartsuk minél alacsonyabban a termőrészeket, ezek jobban védhetők és a talaj visszasugárzott hőjét is jobban hasznosítják.
A füge augusztustól folyamatosan érik kb. 6 héten át. Csak éretten szedjük, mert féléretten leszedett  gyümölcse nem érik be. Frissen és befőttként is fogyasztható.

szaporítása

- Magvetéssel nem lehetséges, csak importmagból, mivel nálunk termő példányok nem hoznak csíraképes magot.

Fásdugványozás: Október végén - november elején a jól beérett vesszőkből készíthetünk közönséges vagy kalapácsos dugványokat és hideg-ágyba, üveg alá dugványozhatjuk azokat. Az eredés nem mindig jó, az is lehetséges, hogy az éretlen vesszők gyökeresednek, de a rügyek nem hajtanak ki.

Hajtásdugványozás: A beérőfélben lévő hajtásokból június-augusztusban készítsünk hajtáscsúcs és szárdarab dugványokat. Talkumporos IVS-el kezelve 4-6 hét alatt gyökeresednek, majd szaporítóágyba fagymentesen teleltetve a következő év tavaszán a szabadba vagy konténerbe ültethetők.

Vitaminforrás


Az érett, édes füge számos betegség természetes gyógyszereként használatos. Megoldást jelenthet prosztatabántalmakra, azonban telítetlen zsírsavai az emésztésre is jótékony hatással lehetnek. A népi gyógyászatban megfázás és gyulladások kezelésére is használják, azonban a legjelentősebb vértisztító hatása. A rostban gazdag gyümölcs éppen ezért remek kiegészítője lehet méregtelenítő kúrádnak, azonban a kezelés alatt a megfelelő folyadék beviteléről se feledkezz meg.A bioaktív anyagokban gazdag füge segít szervezetednek kiválasztani a vérből a különböző méreganyagokat, azonban hogy mindez mielőbb távozhasson testedből, intenzív folyadékbevitelre lesz szükséged.
 
Fügesaláta

Ha igazán hatékony kúrát szeretnél, minden reggel egyél egy friss, érett fügét, vagy készíts finom fügesalátát !


 Fontos, hogy mindig csak friss gyümölcsöt fogyassz, a túlérett füge ugyanis hamar megromlik, és hatóanyagait is elveszti.

A füge számos vitamint tartalmaz. A B-vitaminok közül szinte valamennyi megtalálható benne, ami pl. Az idegi működésekre lehet jó hatással. Emellett az A-vitamin és elő-anyaga a béta-karotin, valamint E- és K-vitamin is viszonylag jelentős mértékben kimutatható benne. Ezek a vitaminok a látáshoz, az egészséges bőrhöz, valamint a normális véralvadáshoz szükségesek.

Székrekedés elleni hatás

Régóta ismert, hogy már néhány szem füge is hasmenést okozhat. Ezt a gyógyászatban is kihasználják, hiszen gyakran készítenek fügeszirup tartalmú hashajtó gyógyszereket. A füge hashajtó tulajdonsága egyrészt magas pektin tartalmának, másrészt magas cukortartalmának köszönhető. A pektin mint duzzadó rostanyag nem szívódik fel a bélből viszont vizet köt meg a székletben és ezáltal lazítja. A cukor szintén vizet szív a bélbe és hozzájárul a pektin hatásához. A kettő együtt első osztályú hashajtó hatást eredményez. Éppen ezért székrekedéssel küszködők számára a füge, vagy a belőle készült szirup természetes megoldást kínálhat.

Népgyógyászati felhasználás

A népgyógyászatban a fügét meghűlésre  gyomorsav túltengésre, prosztatagyulladásra, valamint szívbetegségek és májbetegségek kezelésére alkalmazzák. A fenti hatások tudományok módszerekkel mind-ezidáig nem bizonyítottak.