Muskátli


 
Kéne valami virág az ablakba, párkányra, balkonra, mi legyen az? Hát muskátli! Feltételezem sokunk fejében megfordult már ez a gondolat, bizonyítja ezt, hogy bármerre járunk-kelünk az országban, muskátlis ablakot, erkélyt mindenhol találunk. A muskátli igazi népnövény, szép, változatos színekben pompázik, mégsem hivalkodó, megszoktuk, tehát szeretjük. Azonban nem csak öröm jár vele, bosszúságot is okozhat bőven. A muskátliszezon lecsengőben van, de egy olvasóm kérdése, és a tény, hogy az egyik legnépszerűbb élő házdíszről van szó, arra sarkallt, hogy áttekintsem a témát.

muskátliablakban.jpg
A muskátli nevelés és tartás egyik problémás időszaka a virágzás, mivel az egész addigi munkánk melyet a növénybe fektettünk, ilyenkor kellene hogy megtérüljön. A muskátlik családjába közel 250 faj és fajta tartozik, melyekből általában a futómuskátlik, és az angol muskátli a legelterjedtebben tartott családi házaknál, balkonokon. A muskátlik a nyár folyamán folyamatosan hozzák virágaikat, ennek feltétele az elvirágzott, elszáradt virágzatok eltávolítása, ha ezt nem tesszük meg, akkor a növény inkább a termésérlelésre fordítja energiáit, ahelyett, hogy új virágokat hozna. A virágzat kifejlődése az egyik legkritikusabb időszak számunkra, mivel ilyenkor rengeteg kórokozó, kártevő támadhatja meg a növényünket, elpusztítva a virágokat, ami a növény gazdájának a legfontosabb. A muskátlit leggyakrabban az üvegházi molytetűk támadják, melyek a levelek fonákjára telepednek, a lárvák pedig a növény nedveit szívják, elgyengítve kedvencünket, táptalajt adva a többi vírusos, baktériumos betegségnek. A többi levélkártevő - tripsz, tevek, poloskák érdemi kárt ugyan nem okoznak a növénynek, viszont vírusvektorként vannak jelen.
viragzok.jpg
Olvasóm engedelmével idézek leírásából: "Évek óta probléma, hogy a muskátlim az első virágzás után, kukacosodni, hernyósodni kezd. Undorító , amikor a virágsziromból kezdenek kibújni ezek a kis szörnyek." Ez valóban taszító látvány lehet, a növény gondozójának pedig aggodalomra ad okot. A probléma okozója a gyapottok-bagolylepke, mely a muskátli bimbóira rakja a petéit, melyek magukban még nem károsítanak, viszont a belőlük kikelt hernyók berágják magukat a bimbóba, és ott fejlődnek tovább, így már problémát okoznak. A gyapottok bagolylepke hiába mondható kifejlődve akár szépnek is, iszonyatos károkat hagy maga után, és sajnos a dísznövényeken okozott kár a legkisebb, a kukorica és más kapás kultúrákban tett pusztításához viszonyítva.
Helicoverpa-eggs_Cmares.jpgGyapottok bagolylepke-peték
IMG_1590.jpg
És a hernyó
A muskátlira lerakott peték szabad szemmel is láthatóak, méretük gombostűfejnyi, színük fehér. Mivel egy több nemzedékes kártevőről van szó, amelynek akár 3-4 nemzedéke is kifejlődik egy vegetációs időszakban, ezért hiába védekezünk, ha máshonnan újra be tud települni a növényeinkre. Védekezésképp az Actara a már bejutott hernyók ellen hatásos, sajnos ez a károsított bimbót már nem védi meg, mivel az ilyenkorra már száradásnak indul. Megfelelő lehet a Mospilan és a Decis kombinált használata, mivel a Mospilan egy hosszan tartó rovarölő szer (akár 2 hét hatóidővel), a Decis pedig rovarok számára mérgező, de melegvérűekre, így az emberre nincs hatással. Ha a baj már megtörtént, mindenképp távolítsuk el a károsított bimbókat, virágzatot, és ha látunk lárvákat, akkor azokat is. Az említett szerek a legtöbb kertészeti áruházban, kertészetben megvásárolhatóak. Sajnos a földcserével a problémát nem tudjuk megoldani, mivel a kártevők nem a talajban élnek, hanem a virágzatot támadják, és ott károsítanak.
Helicoverpa_04PRoom.jpgŐk pedig a kifejlett lepkék
Azt ajánlom, hogy ezek a szörnyek ne riasszanak el senkit a muskátlitartástól a következő szezonban, a probléma ugyanis kezelhető. Maga a muskátli irodalmi nyelven fogalmazva ugyan kissé talán közhelyes, ugyanakkor ez a virág nálunk már-már családtag, így egy-két virágládányi muskátli mondhatni kötelező tartozéka minden háznak, ablaknak és balkonnak.
Muskatli.jpg
Képek: innen, innen, innen, innen, és innen.
forrás: http://kertesz.blog.hu/2012/10/05/szebb_muskatlit_jovore