Muskátli tartási tanácsok

Közeleg a tavasz, az ablakpárkányokon elolvad a hó, és lassan helyet kaphatnak balkonládák, bennük az egész nyáron csodálatosan virágzó növények. Hazánkban az egyik legnépszerűbb balkonnövény a muskátli. Nem véletlenül, hiszen április végétől az őszi fagyok beálltáig gazdagon virágzik, ápolása és szaporítása viszonylag egyszerű.


A világon több mint 250 muskátli faj, ezen belül több ezer fajta létezik. A közhiedelemmel ellentétben a muskátli nem őshonos növényünk, őshazája Dél-Afrika. Hazánkban a legnépszerűbb a kerti és futó muskátli, bár az angol muskátli is kezd teret hódítani.
Mit kell tennünk, ha egész évben pompásan virágzó muskátlit szeretnénk balkonládáinkban?
Fontos a jó növényanyag kiválasztása. Kora tavasszal először a 10db-os tálcás, fiatal palántákat vásárolhatjuk meg. Ezeknek az ára valamivel olcsóbb ám egy picivel több törődést és odafigyelést igényelnek, mint idősebb társaik. Tavasz közepétől, végétől már erősebb, nagyobb, virágzó töveket is vehetünk, melyek jobban viselik a környezet esetleges viszontagságait. Sokan próbálkoznak a muskátli teleltetésével. Az áttelelt töveket kis odafigyeléssel újra széppé tehetjük.
Figyeljünk oda milyen edénybe, és milyen földbe ültetjük növényeinket! A kertészetekben rengeteg méretű, formájú és színű balkonládából, akasztós cserépből választhatunk. Fontos, hogy az edények alján legyen lyuk, hogy a felesleges víz eltávozhasson. Ha az előző évi edényt használjuk, mindenképp mossuk ki és fertőtlenítsük azt. Az ültetéshez használjunk muskátli földet, így a növény a megfelelő táptalajt kapja. Ha a tavalyi, átteleltetett töveket ültetjük újra, rázzuk le a régi földet a gyökerekről és ültessük őket friss földbe.





A muskátli fény és melegigényes növény. Tegyük napos helyre, ahol legalább fél napig éri a napfény. Ha árnyékos helyre kerül, nem fog megfelelően virágozni. A muskátli nem tartozik a kifejezetten vízigényes növények közé, ám nyári hőségben előfordulhat, hogy naponta kétszer is öntöznünk kell. Lehetőség szerint kora reggel, vagy késő este öntözzünk, nehogy a növény levelei megégjenek. Azért, hogy egész nyáron tömve legyenek virágokkal, a töveket lássuk el folyamatosan tápanyaggal. Az ültetés után egy hónap elteltével heti egyszer öntözzük tápoldattal, vagy kéthetente szúrjunk a tövek mellé egy-egy táprudat.Az elnyílt virágokat távolítsuk el a növényekről, mert gátolják az új virágok kialakulását. Futó muskátli esetében kétszer egy nyáron vágjuk vissza a hajtásokat a felére, hogy szép dúsak legyenek. Ezen pár szabály betartása mellett szép, egészséges, gyönyörűen virágzó muskátli díszíti majd balkonunkat, vagy kertünket.
Forrás: http://www.fitoland.hu/kategoriak/muskatli_fajtak_90