virágba borult erkélyek

Végre beköszöntött a várva várt tavasz, nyílnak a virágok, rügyeznek a fák. Mi se legyünk restek, vásároljunk különféle cserjéket, magokat, palántákat és árasszuk el otthonunkat, kertjeinket és virágládáinkat a szivárvány minden színében pompázó virágokkal.
A kert átalakításához több kell ugyan, mint néhány hét, ám a terasz, az erkély megváltoztatásához még elegendő az idő. A növényládák mellett csinos edények és dézsák kínálkoznak arra, hogy bennük új növényekkel próbálkozzunk. A különböző stílusú tartókból változatos hangulatú együttesek alakíthatók ki. (Egyébként az edényben, tálban nevelt növények előnye, hogy a megunt növénycsoport bármikor átrendezhető.) Távoli tájak illatait, színeit és növényformáit élvezhetjük a közvetlen környezetünkben, hiszen a cserépben, edényben élő növények többsége mediterrán vagy szubtrópusi származású. De nemcsak ezek az egzotikumok jöhetnek szóba, a cserepekben nevelhetünk zöldséget, fűszernövényt, gyümölcsféléket vagy ritkábban látott, évelő és egynyári virágokat is. Az edények és némi fantázia lehetővé teszik, hogy ne csak júniustól, hanem már kora tavasztól virágos legyen az erkély.

Az ősszel elültetett hagymás, gumós virágok, a tulipán, a krókusz, a jácint, a nárcisz már február végén nyílnak. Ha a telepítésre tavaly nem volt módunk, akkor most, a márciusban-áprilisban bimbósan kapható hagymásokat ültessük ki a teraszra. Hasonlóképpen a kora tavaszi napokat üdíti fel a kétnyári virágok közül a százszorszép, az árvácska, a nefelejcs, a sárgaviola. Valamennyit készre nevelve, erős gyökérlabdával vásárolhatjuk meg. E szép összeállítás kiegészíthető a tavaszi, párnás termetű kankalinokkal, amelyeket az elvirágzás után kiültethetünk a kertbe.

A nyári palánták vásárlásakor ne csak a klaszszikus erkélynövényekre, a muskátlira, a petúniára gondoljunk. Az egynyári virágok választéka óriási. Erkélyre lehetőleg az alacsony növésű fajtákat válasszuk. Egy-egy tál vagy cserép beültetésekor a színekkel és formákkal szabadon játszhatunk. Kék színűek például a lisztes szalvia, a vaníliavirág, a lobélia, a bojtocska, a verbéna (kék fajtája), a kevésbé ismert viszályvirág (Browalia). A sárga különböző árnyalataiból zavarba ejtő a választék: ilyenek többek között a törpedália, a törpemargaréta, a papucsvirág, a bársonyvirág és a rézvirágfajták. Az afrikai aranyvirág és a záporvirág fehér, sárga és narancsszínű változatban kapható. Szorgalmasan virágzik az erkélyen a kínai szegfű, többféle szín közül választhatunk belőle. A fehér virágokat a növénycsoport lazítására, egy másik szín kiemelésére használjuk, például: törpemargaréta és apró margitvirág vagy más fajok fehér fajtái verbénával, törpe nebáncsvirággal.

A nagyobb edényekben próbálkozhatunk a különlegesebb, mediterrán növényekkel: mályvacserje, kékliliom, leánder, bugenvillea, trombitacserje, cserjés margitvirág stb. A levélzet formáit, a zöld szép árnyalatait élvezhetjük néhány évelő és pozsgás növény ültetésével. A kövirózsa lapos tálkába kerüljön, társaságában jól mutat az árnyékliliom, óriási, zöld leveleivel. A felsorolt példák korántsem ölelik föl a teljes kínálatot. A balkon "felvirágoztatásához" egyébként segítségünkre lehet a Dézsás növények című szép kiadvány is. Mindenesetre, ízlésünk, fantáziánk és a hely adottságai döntik el, hogyan alakítjuk intim virágoskertté a lakás szabadba nyíló terét.

Mit mibe?

- A terrakotta cserép anyaga tartós, szerkezete azonban porózus, így a talaj könnyebben kiszárad benne, tehát gyakori öntözést kíván. A földdel együtt súlyos, biztosan áll az erkélyen, nagyobb növények ültetéséhez is kiváló. A déli tájak virágaihoz illik a legjobban.
- A mázas agyagcserép távolkeleti hangulatot idéz, különösen, ha ezekről a tájakról származó növény kerül bele, például kamélia, japán juhar. Feltétlenül győződjünk meg róla, hogy van-e vízelvezető nyílása. Ha nincsen, akkor az egyszerű, műanyag cserép tartójaként használhatjuk.
- A stilizált kőcserép antik hatást kelt, ám újonnan kissé rideg. Ezért a külsejét kenjük be vékonyan joghurttal(!), ez elősegíti, hogy minél előbb mohák és zuzmók telepedjenek meg rajta. Mohásan feltétlenül természetesebb hatást kelt. Vízelvezető nyílás nélkül ezt is csak dísztartóként használjuk.
- A legolcsóbbak a műanyag cserepek, jól tartják a nedvességet (ám könnyen lehűlnek benne a gyökerek a téli pihenéskor). Rövid életűek, mert az erős napfény hatására törékenyek lesznek. Első pillantásra emlékeztetnek a terrakotta cserepekre, de hiányzik belőlük a természetes anyag melegsége.
- A fából készült edények rendkívül szépek, ám a legkevésbé tartósak, különösen a nedves, párás vidékeken. A rothadást késleltethetjük, ha a dézsa alá téglákat teszünk, így az edény jobban szellőzik. Méretük lehetővé teszi, hogy nagyobb növények (kis cserjék, egyéb, fásodó szárú virágok) éljenek bennük.

Forrás: http://www.kiskegyed.hu/kiskegyed-otthona/kiskegyed-otthona/viragba-borult-erkelyek-16635