Agávé




8  éves anyatő
Az Agave Mexikóból származó növény. Az agávék hazánkban csak ritkán bukkannak fel egy-két kertben, ennek oka, talán az, hogy ez a növény, akár másfél méter magasra is megnőhet, így csak nagyobb kertben érdemes tartani, és gondozni.
 Hazájában haszonnövény, leveleinek rostjából rendkívül erős kötelet és zsákot készítenek, a levelet borító viaszréteget pedig padlóviasz, cipőkrém, firnisz és lakkok készítésére használják fel. Sőt a mexikóiak nemzeti itala, a pulque is agavéből készül.
Mivel az agávé a pozsgás növények közé tartozik, képes a leveleiben hosszú ideig tárolni a nedvességet, így csak ritkán igényli az öntözést, és nagyon jól viseli a tűző napos kerteket, és a nyári hőséget.
Nyáron, ha túl csapadékos az időjárás, védjük a növényt a sok csapadéktól, mert könnyen kirohad a gyökere.

A növényeket télen vigyük védett szálláshelyre, ahol 5 -10 C fokon kell átteleltetni.

10 éves anyatő
Vastag húsos levelei nagy tőrózsát alkotnak, szürkés színűek, a levélvégeken erős vöröses tüskézettel.  Mutatós, szép és igénytelen növény Különösen a tarka levelű változatok kedveltek.
Legelterjedtebb köztük a barnásvöröses tüskéjű, szürkés levelű

A növény bimbóját a tő közepéből kivágják, mélyen, hordószerűen kikanalazzák a törzsét, és az itt összegyűlt cukros agávélevet erjesztik.
Mutatós növény, de nehezen tudjuk kivárni, hogy a kiapadhatatlan "boroshordónk" legyen. Ugyanis az Agave életében csak egyszer nyílik, elvirágzás után pedig elpusztul, addig azonban sok utódot, sarjat hoz.
A néphit szerint
40-50 éves korban nyílik.
Könnyen szaporíthatjuk az átültetéssel egy időben a gyökérsarjak leválasztásával Ha jó helye van, gyorsan szaporodik és fejlődik.


 

Nevelő ládában