Uborka


India északi részéről származik. A tokvirágúak rendjébe, a tökfélék családjába tartozó növény. Lédús sok vitamint /B-csoport összes vitaminját, C vitamint, A elővitamint és E vitamint / és ásványi anyagot főleg káliumot tartalmaz. Rostjai könnyen emészthetőek.

Termesztése:

Március végén 1-1 magot ültettem homokos földbe, a nevelőedénybe. 3-4 hét múlva április vége felé már szép kiültethető palántákat kapunk.








 Fokozatosan kell hozzászoktatni a külső hőmérséklethez az utolsó héten mielőtt kiültetjük. 1-óra, - 2 óra.......utolsó nap a kiültetés előtt egész éjszaka kint maradhat.







 Figyeljünk azért az időjárásra, úgy ütemezzük a kiültetést. 15-20 cm tőtávolságra porhanyós földbe kiültetem a palántákat és meglocsolom. Kiültetés után 1-2 héttel elkészítem a támfalat, 1,5-2 m-ként 1 oszlop, az oszlopokhoz kifeszítem az uborka hálót, amit mezőgazdasági boltban lehet kapni. /nem drága, nem érdemes házilag zsinórt húzogatni/.







Ha kész a háló akkor már csak a fűzés következik. 10 x 10 cm a rácsos háló, már más dolgunk nem maradt mint, vezetgetni kell a fiatal hajtásokat, a rácsok között felfelé.Ezt a folyamatot én napközben szoktam elvégezni, mert a melegben kicsit lágyabb a szára, és nem pattanik olyan hamar, mint amikor harmatos. Amikor a száron megjelenik a 3. virág visszavágom, a mellékhajtások ezek után nagyon szépen fognak virágozni.Minden reggel-este öntözöm innentől kezdve ontja a termést. Minden reggel meg szoktam szedni, mert ha nem szedjük le, akkor eldobja a virágokat.


 Betegségei:


Nagyon veszélyes betegség a levél felületén jelenik meg, ez az úgynevezett baktériumos szögletes levélfoltosság, ami minden fajtán megjelenik. A betegség megjelenésének első tüneteinél azonnal el kell kezdeni a védekezést. A leghatásosabb gombaölő szerek a réztartalmú vegyszerek. Pl. a Champion 0,3%, Cosajd 0,2% vagy a Kasumin antibiotikum 0,3% használható hatékonyan.
Egyik legelterjedtebb és legpusztítóbb betegség az uborkánál a peronoszpóra. Ami napok alatt elpusztítja az egész állományt, ha nem időben és hatékonyan védekezünk ellene. A betegséget nem nehéz felfedezni még szabad szemmel sem: eleinte sárga foltok jelennek meg a leveleken, ami nagyon gyorsan terjed és összemosódik, az egész levélfelületet ellepi. A levelek elszáradnak, és a növények elpusztulnak.
Nagyon sok gombaölő szer áll rendelkezésünkre a peronoszpóra elleni védekezésre, pl. Ridomil Gold, Cursate-R, Acrobat, Infinito, Consento. A felsorolt gombaölő szerek kettős hatással rendelkeznek (kontakt és szisztematikus) vagyis megóvják a növényt akkor is, ha már megjelent a betegség első tünete. De ne felejtsük el: a betegségeket mindig meg kell előzni, preventív permetezéseket kell végezni. A gombaölő szereket úgynevezett rotációs formában kell használnunk, pontosabban mindig más kémiai összetételű és más hatásspektrumú szert használjunk. Ezzel megelőzzük a rezisztencia (ellenállóképesség) kialakulását, és növeljük a gombaölő vegyszerek hatékonyságát.
Novák András,  a Terra Dei vezető szaktanácsadója