Latinkert: Krizantém, az ôsz “aranyvirága”

Latinkert
Családbarát Kertészet és Ajándékbolt 
Speak Up - Stand Out!

Learn how to be a confident communicator. Transform the way you experience public speaking with this $39 online course taught by Alexa Fischer.
From our sponsors

Krizantém, az ôsz "aranyvirága"
Sep 12th 2013, 06:19, by admin

A krizantémnak (Chrysantemum) már az ókorban jelentős kultusza volt; manapság már az őszi krizantémoknak is több mint 5000 változatát ismerjük.
Neve görög eredetű, aranyvirágot jelent.
Magyarországon hagyományosan kegyeleti virágként terjedt el – , napjainkban már ezzel a szebbnél szebb színekben pompázó növénnyel a balkonokon, és a virágoskertek díszeiként is egyre gyakrabban találkozhatunk. Az ősz egyik utolsó, legtovább virágzó növénye.





G O N D O Z Á S A

A krizantémfajok között egynyáriak, évelők és félcserjék egyaránt előfordulnak.
Közepes vízigényű növény: gyakran, keveset öntözzük – ne álljon vízben a gyökere, mert a hajszálerek „megfulladnak", így nem tudja felvenni a számára szükséges tápanyagot, a növény legyengül, a kártevők elszaporodhatnak rajta. Virágzást segítő táppal gondoskodhatunk folyamatos virágzásáról.
Amennyiben az elnyílt virágokat, száraz leveleket időben eltávolítjuk, sokkal hosszabb virágzással ajándékoznak meg bennünket.
Virágzás után a cserepes növényeket kiültethetjük. Az elvirágzott részeket vágjuk vissza, az ültetőgödröt előzőleg trágyázzuk be. Napos, félárnyékos, fagymentes helyet válasszunk számára, laza talajjal.
A krizantém jellemzően „vírusgyűjtő": mintegy húsz vírus károsíthatja. Ennek ellenére könnyen kezelhető növény. Baktériumos és gombás betegségei réztartalmú szerekkel kezelhetők.

G Y Ó G Y I T Ó    H A T Á S A










Egy több ezer éves legenda szerint, a japán Szitakötő-szigeten termett egy olyan gyógynövény, amely megfiatalította az embert, ha fiatal lányok és fiúk szedték le.
Virágát napjainkban gyulladás-, és vérnyomáscsökkentőként, valamint emésztési problémák enyhítésére is alkalmazzák.
Fogyasztható forrázva, teaként, vagy akár salátába, köretnek vagy húsok ízesítésére is (bár íze kicsit keserű-csípős).
A Távol-Keleten csemegeként tartják számon. A hagyományos kínai orvoslás szerint a krizantém virágja a máj és a tüdő meridiánjaira hat.

K U L T U S Z A







A Távol-Keleten ősidők óta az egyik legnagyobb tiszteletnek örvendő virág: az európai kultúrával ellentétben, az erőt megőrző és hosszú életet adó gyógynövényként tartják számon. A halhatatlanság, a pompa és ragyogás jelképeként számos hagyományápoló ünnepség főszereplőjévé vált.
Japánban a krizantémünnep (kiku), a cseresznyevirágzáshoz hasonló rangú ünnep.

A japán császári család jelképévé vált és japán hivatalos címervilágában is szerepel kapott.
A népnyelven “krizantén“-ként vagy margitvirágként ismert krizantém a 18. században terjedt el Európában – temetői virágként, mivel a krizantém számos fehér változata november 1. tájékán nyílik (a keresztény ünnepkörben Halottak napja), és vágott virágként, vázában akár 2–3 hétig is eláll. Manapság nem csupán a fehér változata ismert, hanem mindenféle egyéb vidám színekben díszíti otthonainkat, kertjeinket.
A cikk forrásául egyebek között a Wikipedia Krizantém szócikke szolgált.
You are receiving this email because you subscribed to this feed at blogtrottr.com.

If you no longer wish to receive these emails, you can unsubscribe from this feed, or manage all your subscriptions