Latinkert: Szeptemberi teendôk a kertben

Latinkert
Családbarát Kertészet és Ajándékbolt 
Want to speak effortlessly in any situation?

Actress Alexa Fisher will teach you tips that will set you on the road to success.
From our sponsors

Szeptemberi teendôk a kertben
Sep 11th 2013, 21:09, by admin

Szeptember hónapban learathatjuk egész éves kemény munkánk gyümölcsét: miközben kertünk változatosabbnál változatosabb színárnyalataiban gyönyörködünk, bőséggel csemegézhetünk termésektől roskadozó fáinkról. Egy vérbeli kertbarát öröme azonban – rég tudjuk – nemcsak a pihenésben és gyönyörködésben rejlik. Az ősz egyben a nagy tervek és nagy ültetések ideje is. Lássunk hozzá!



Szeptember első felében folytathatjuk konténeres növényeink – fenyőfélék, örökzöldek,  cserjék, dísz- és gyümölcsfák, sziklakerti évelők és díszfüvek ültetését.
Ugyancsak kiváló időszak ez pázsit telepítésére, pótlására, gondozására.







Az aszályos, perzselő nyár nyomott hagyott növényeinken.
Kiszáradt, tápanyaghiányos növényeinket lássuk el foszforral, magnéziummal és káliummal, hogy felkészítsük, ellenállóvá tegyük őket a téli fagyokkal szemben.Ne adjunk azonban nekik nitrogéndús műtrágyát! Ilyen például a Hauert és a Scotts (Everris) őszi gyepműtrágyája, de egyszerű muskátli és balkonnövény tápok is megfelelnek erre a célra. Az NPK 0:10:24-es műtrágyát is ilyenkor érdemes kijuttatni.
Egészen a fagyokig ültethetjük a tavaszi virághagymákat: hóvirágot, nárciszt, tulipánt, jácintot, krókuszt, néhány liliomfajtát., díszhagymákat,  a vakondűző császárliliomot.






Készítsünk télálló gyümölcsök, zöldségek tárolására szolgáló rekeszeket, tárolókat.







Vethetünk még sóskát, spenótot, petrezselymet, hidegtűrő virágokat (díszmák, szarkaláb, körömvirág).








Most ültessünk árvácskát, a százszorszépet és nefelejcset – hogy azok kora tavaszi kertünk legkorábbi üde színfoltjai legyenek.
Ültessünk gyümölcsfát, ribizlit, egrest, málnát, szedret!
Tervezzük meg új szerzeményeink helyét, ássuk ki az ültetőgödröt. A gödöröbe helyezzünk jó minőségű szerves trágyát virágfölddel vegyítve, hogy megalapozzuk növényünk gyors begyökeresedését és egészséges fejlődését. Konténeres gyümölcsfákat akár most is ültethetünk, szabadgyökerű növényeinket október közepétől a fagyokig telepíthetjük.
Szoba- és balkonnövényeinket ilyenkor gyakran károsítja a takácsatka, nyomát a levelek színén jelentkező apró, sárga foltok és a pókhálószerű fonálkák jelzik. A levél felszínén szívogatásnyomokat fedezhetünk fel. A kártevők elpusztítására a …Celaflor Careo család termékeit (spray és rovarölő táprúd), illetve a Compo Axoris pumpás spray változatát..javasoljuk.
Kertünk díszfái, cserjéi alól gereblyézzük össze az elhullott leveleket, terméseket, a láthatóan nem fertőző növényi részeket gyűjtsük komposzttárolónkba. A komposztálás szabályairól további részletek olvashatók itt (link  cikkünkre)


You are receiving this email because you subscribed to this feed at blogtrottr.com.

If you no longer wish to receive these emails, you can unsubscribe from this feed, or manage all your subscriptions