Pongyola Pitypang /Gyermekláncfű/





 A fészkesvirágzatúak családjába tartozik. Hazánk egész területén elterjedt, gyakori évelő növény. Az egész növény ragacsos tejnedvet tartalmaz. A törési területen azonnal kicsordul a fehér keserű ízű tejnedv. Mindenhol megélő, elterjedt évelő növény. Élénk sárga virágzata koratavasztól tőkocsányon virít. Üde zöld levelei jellegzetesen fogazottak. Hatóanyagtartalma a virágzás idején a legnagyobb. A növényt bárhol felsértve keserű ízű fehér tejnedvet ereszt. Fantasztikus alkalmazkodóképességű növény, bárhová is repíti "ejtőernyős" magjait a szél, kihajt.
 


Gyökere karószerű 10-20 cm hosszú, 1-3 cm vastag, hosszban ráncos. Színe kívül szürkésbarna, belül fehér. Alaposan tisztítsuk meg a gyökerét, majd tegyük a sütőbe és pirítsuk meg. Ha készen van, és ki is hűlt, akkor daráljuk le. Meglepően finom. Gyökere a máj és az emésztési rendszer panaszaira szokták javasolni.













 Levelei tőrózsában állnak, 10-30 cm hosszúak, lándzsa kerületűek, öblősen egyenlőtlenül fogazottak. A fogak lefelé görbülőek. A leveleket meleg, száraz helyre tegyük, és hagyjuk kiszáradni anélkül, hogy felaprítanánk őket. Teát készíthetünk belőle, csak forró vizet kell a szárított levelekre kell önteni. Hagyjuk állni nagyjából 5 percig, azután már fogyaszthatjuk is.A leveleket nyugodtan keverhetjük salátába, ehhez pedig fogyaszthatjuk a párolt virágfejeket is.













Virágai 10-30 cm hosszú levéltelen belül üreges tőkocsányon egyenként állnak. Egymás után bontja sárga színű nyelves virágait. Április-májusban nyílik. A friss, sárga virág fejekből azonban finom tea készíthető. Nem kell hozzá más, csak felforralni a vizet, majd a friss virágfejekre önteni, hagyjuk állni nagyjából 5 percig, azután már fogyaszthatjuk is.















A növény virágait és gyökerét tavasszal vagy ősszel gyűjtik.


 Ennek a növénynek a levele, a virága, de még a gyökere is ehető, ezzel pedig igencsak konstruktív módon védekezhetünk a növény ellen.

A gyermekláncfüvet a népi gyógyászat nagyon régóta alkalmazza.Kutatások kimutatták, hogy fokozza az epe termelődését, és elősegíti annak kiürülését a hólyagból. Ezzel a hatásával sikeresen veszi fel a harcot az epekő, a sárgaság és a májgyulladás ellen - így akár életet is menthet.

Használhatjuk még hashajtóként, és vértisztítóként, mivel ezen tulajdonságai is ismertek. Ennek következtében segít a reumán és a köszvényen is. Ha valaki folyton betegeskedik, és erőtlennek érzi magát, akkor a pitypang friss szára lehet segítségére.

A leveleinek erős vizelethajtó hatása van, nem csoda, hogy a homeopátiás készítmények között is találkozhatunk vele.


Ellenjavallat: epekő, epeutak élzáródása, epehólyag-gyulladás esetén nem fogyasztható. 
Mellékhatás: tartós fogyasztás túlzott gyomorsavtermelést válthat ki, ami gyomornyálkahártya-gyulladást     okozhat.