Így óvjuk növényeinket szódabikarbónával

kerteszkedes A kis fehér színű por, a szódabikarbóna a háztartásunk vezetésében számtalan területen képes segítséget nyújtani, legyen az takarítás, szagtalanítás, de még a szervezet egyensúlyának helyreállításában is remek szer. Most a kertészkedésnek van az ideje, ezért nézzük, hol használhatjuk a szódabikarbonát.Gombásodás ellen

A különböző gombás megbetegedések sok gondot okoznak a növényeinknek. 4 teáskanál szódabikarbónát keverjünk össze 3,5 liter vízzel, majd tegyük a levet egy szórófejes flakonba és a rózsa, illetve a szőlő feketedő tövét addig permetezzük, amíg el nem múlik a gombásodás.

Lisztharmat ellene

A lisztharmat betegséget is egy gomba okozza, a rózsától az orgonáig, egészen az uborkáig és a tökig sok növényt megtámad. Itt is szükség van egy evőkanál szódabikarbónára, egy evőkanál növényi olajra, egy evőkanál mosogatószerre. Hetente egyszer fújjuk le a beteg növényeket, főként az esti órákban, ne napsütésben.

Gyomok ellen

Sokan veszik a méregdrága és a környezetre is káros gyomirtó szereket, ahelyett, hogy a konyhában lapuló szódabikarbónát használnák. Nagyon jó a járdák szegélyköveinek réseibe megbúvó gazok ellen. Hintsük be a területet, így nem fog tovább szaporodni a gyom.

Hernyók ellen

Kertünkben a zöldségek leveleit rendszeresen a lepkék hernyói dézsmálják meg. De sebaj, tehetünk ez ellen is, csak egy kevés szódabikarbónát kell összekeverni egy bögre liszttel. A porkeveréket szórják rá a növényekre, már 1–2 nap után meg fog látszani a hatása, ha mégis makacskodnak a hernyók, ismételjük meg a folyamatot, másodjára biztos elegük lesz a fehér pórból.

Mossunk kezet

Ha nem használunk kertészkesztyűt, akkor bizony eléggé piszkos lesz a kezünk munkánk végeztével A szappanok általában nem igazán hatékonyak az ilyen makacs szennyeződésekkel szemben, de a szódabikarbóna apró szemcséi sikeresen eltávolítják a piszkot. forrás:http://filantropikum.com/igy-ovjuk-novenyeinket-szodabikarbonaval/