Hogyan lesz szép ősszel is a balkonládám?

Az egynyári növények gyönyörűen mutatnak a balkonládában. A harsogó vörös muskátli, a rózsaszín petúnia, vagy a hirtelenkék lobélia vidám színekkel és élettel tölti meg teraszunkat, és szívünket. Ehhez azonban hagyományos nyári időjárás kell, mert ha hirtelen váltakozik a hideg és a forróság, a száraz és a nagyon esős idő, az bizony tönkreteszi őket. A balkonláda és a dézsa a teraszon a fagyokig díszít, kár lenne hát már most kiüríteni, és téliesíteni őket. Mit tudunk tenni ilyenkor, ha már sehol nem találunk klasszikus balkonládába való egynyárikat?
Menjünk elébe az ősznek, és már most ültessük be növénytartóinkat őszi balkonnövényekkel. Számtalan növény alkalmas arra, hogy a fagyokig virágozzon, vagy elszíneződött levelekkel, érdekes termésekkel árasszon különleges hangulatot. Lássunk egy párat ezek közül.

Chrysanthemum multiflorum

A legnépszerűbb őszi virágzó a krizantém (Chrysanthemum) . Hagyományosan a temetők egyik fő virága volt, manapság azonban több célra is előszeretettel használják. Szobában vagy teraszon egyaránt tarthatjuk, vágott virágként is szép ajándék. Érdekes divatként jelent meg az utóbbi években a Chrysanthemum multiflorum botanikai változat (angol nyelvterületen garden mums névvel), ami sok ezer apró virágot nevel félgömb alakú bokrán. Ez a cserepes krizantém sárga, narancssárga, rózsaszín, lila színekben pompázik, és a levelek sokszor ki sem látszanak a virágtengerből. Átvészeli a kisebb fagyokat is, elég vízzel ellátva (csak a tövét locsoljuk!) hetekig díszíthet. Ha elvirágzott, ültessük ki napos helyre, agyagos talajba, és öntözzük be jól. A téli fagyok ellen takarjuk.

Őszirózsa (Aster)

Ugyanebbe a családba tartozik a jól ismert őszirózsa (Aster), aminek ugyancsak számtalan fajtáját termesztették ki. Népszerű, és változatos ezért minden ősszel új fajták jelenhetnek meg az árudák polcain. Ezek közül edényes tartásra a kopasz őszirózsa (Aster novi-belgii) és a mirigyes őszirózsa (Aster novae-angliae) fajtái a legalkalmasabbak. Kisméretű, kék, lila, rózsaszín és fehér virágzataik csoportosan nyílnak. Napos helyet, bőeéges öntözést és tápdús talajt kívánnak.

Csarab fajták (Calluna)

Apró virágaival, és szőnyegszerűen terülő habitusával jó kiegészítője őszi balkonládánknak a csarab (Calluna vulgaris) . Mészmentes, tőzeges, akár sovány földbe ültessük, napos balkonládába való. Lágy vagy esővízzel öntözzük (ha csapvízzel öntözünk, 1l vízbe keverjünk 1 kávéskanál ecetet). Kibírja a rövid kiszáradást is, de a hosszú szárazságot nem szereti. Ebből is sokszínű fajta létezik: fehér, vajszínű, rózsaszín, lila virágokkal díszít.

Csarab

Frissen nemesített különlegesség a Calluna ’Twin Girls’ , aminek érdekessége, hogy egy tövön kétféle színű virágokat hozó ágak fejlődnek ki.

Fajdbogyó (Gaultheria syn. Pernettya)

Ugyancsak kisebb termetű cserje a fajdbogyó vagy mirtuszhanga (Gaultheria sp., Pernettya sp.) . Fehér és rózsaszín bogyóival ad különleges díszt. A csarab rokona, így tartása is megegyezik azzal.

Veronikacserje (Hebe andersonii)


Az örökzöld veronikacserje (Hebe sp.) szép formájú, szabályos levélzetű, dekoratív növényke. Augusztus-szeptemberben hozza fehér vagy lila virágait. Elvirágzás után is díszít zöld vagy zöld-fehér tarka levelével. Sok napfényt, és jó vízelvezető talajt kíván. Sziklakertbe is kiültethetjük. Félárnyékos, árnyékos helyre való a japán dérbabér (Skimmia japonica)  

.
Dérbabér (Skimmia)


Ennek az ugyancsak örökzöld, törpe növésű cserje fehér virágokat hoz, szeptemberben érő élénkpiros bogyói egész télen megmaradnak. Kétlaki, ezért egy hím és egy nőivarú példányt érdemes egymás mellé ültetni, hogy termést hozzon. Ezeken kívül még sok növény van, amivel változatosan berendezhetjük a teraszt, erkélyt vagy csak az ablakot, hogy minél későbbre űzzük az ősz végi szürke napokat.
Friedmann Márton
okleveles táj- és kertépítész mérnök