Árnyékliliom


Árnyékliliom-Hosta

Gyakran adódik kertünkben olyan terület, amely különleges környezeti adottságokkal rendelkezik. Hobbikertészek számára ezek az adottságok legtöbbször kellemetlenséget okoznak, mivel nehezen találják meg azokat a növényeket, amik az adott helyen is jól érzik magukat. Egyik ilyen környezeti elem a fény, aminek hiánya okoz gondokat a kerttulajdonosoknak. Ház közelében, fák alatt, melléképületek mellett, között bizony gyakran alakulnak ki árnyékos, félárnyékos kertrészek.
Az árnyokos területek beültetésére a legalkalmasabb az árnyéki évelő dísznövények. Szerencsére nagyon sok szép virág tagja ennek a csoportnak, de közülük is kiemelkedik az Árnyékliliom.Az árnyékliliom őshazája Japán, de számos vadfaj honos Kínában és Koreában is. Fogadott hazája Anglia és Amerika. Igazi nemesítése és gyűjtése e két országban folyik intenzíven. Évente 30-50 új fajtája jelenik meg, melyeknek ára igen borsos, néhány száz dollártól egészen több ezer dollárig is terjedhet. Hazánkban ekkora kultúrája és gyűjtőszenvedélye nem alakult ki. A Nemzeti Hosta Gyűjteményünk Márton Péternek köszönhető, Ő 500-at meghaladó fajtából alakított ki igazi gyűjteményes kertet Nyíregyházán, melyet folyamatosan bővít. A világban 3000-et meghaladó faját, fajtáját és változatát tartják nyilván az árnyékliliomnak.Növekedési mérete szerint öt kategóriába sorolhatók:

Óriások 70 cm feletti magasságot érnek el, találni köztük 1 méter magasra növőket is. Leveleik átmérője 50 cm is lehet. Nem ritka, hogy virágait 160 (Krossa Regal) centiméteres virágszáron hozzák. Szoliterként, vagy évelőágyak háttereként, vagy cserjefoltok lezárásaként használhatjuk őket.


Krossa Regal
Nagyok 45-75 cm közötti magasságot érnek el. Leveleik, virágszáruk némileg kisebb, mint az előző csoporté, növekedésük azonban még így is robusztus, ezért alkalmazási területük szintén az évelőágyak háttereként, vagy cserjefoltok lezárásaként lehetséges. (Sum and Substance)


Sum and Substance

Közepesek már elfogadható méretűek, 25-45 centiméter közé esik a magasságuk. Leveleik átmérője átlagos 20 centiméter körüli. Évelőágyakba könnyen beilleszthetők (Golden Tiara)
Golden Tiara
Kicsik előszobáját képezik a talajtakaró, vagy kúszó évelők kategóriájának. 15-25 centiméteres méretük nagyon barátságos, ezért alkalmazhatóságukon sem kell sokat gondolkodni. Évelőágyak szegélynövényeként, vagy évelőfoltok előterébe ültethetők. Dézsásba is könnyen nevelhetők, ezért árnyékosabb erkély és balkonkertek igazi díszei lehetnek. (Blue Cadet)
Blue Cadet
Minik igazi gyöngyszemek. Apró méretük miniatűr kertek, árnyas kőkertek elhelyezésére teszi őket alkalmassá. Nagyobb foltok, szőnyegszerű kiültetések is megoldhatók belőlük. (Sitting Pretty, Little Wonder)


Little Wonder


Sitting Pretty
 Igazi díszük a levélzetük, ezért további csoportisításuk is a levél színe és mintázata alapján történik. Ez alapján az alábbi csoportokat különböztetjük meg:Medio-variegaták, azaz az egyszínű, de világos levélt sötétzöld sáv szegélyezi. A levél színe a világos zöldtől a sárgán át egészen a fehérig terjedhet. (Cherry Berry)Cherry Berry
Regal Splendor

Marginaták az előző csoport fordítottja, azaz a sötét színű levéllemezt világos színű szegély zárja le. A szegély sárga, fehér, vagy halványzöld, a levéllemez zöld, vagy kékes színű. (Regal Splendor)
Kékek esetében a levelek hamvaskékek, vagy szürkészöldek. (Camelot)

Camelot
August Moon

Sárgák, a levelek színe a sárgászöldtől az aranysárgáig terjed. Ez utóbbi igen figyelemreméltóan élénk szín tud lenni. (August Moon)
Zöldek, ami külön magyarázatot nem követel. (Black Hills, Baby Bounting, Venus Star, Albopicta) 
Baby Bounting


És vannak az egyéb színűek. Például vannak a cirmosak, csíkosak (Green Marmalade), vagy zöld alapon fehér villanásokkal tarkítottak (Spilt Milk), és a nemesítésnek köszönhetően ki tudja még milyen színekkel meg nem jelennek a közeljövőben.Green Marmalade
 


Spilt Milk

Az árnyékliliomok leveleinek nemcsak a színük, de alakjuk is igen formagazdag:
szív (Sagae),
kerek (Mohegan),
ovális (Scooter),
lándzsa (Bitsy Gold)
szalag (Medusa)

Sagae

Mohegan
Scooter
Bitsy Gold

Medusa
Felületük lehet:
sima (Invincible)
erek mentén bemélyedő (Big Boy)
gyűrt (Inniswood)
kagylósan meghajlott (Abiqua Drinking Gourd)

Big Boy
Inniswood
Abiqua Drinking Gourd
 Levelükön és méretükön kívül némelyik virágai is mutatós. Színválasztékuk nem túl gazdag, de lehet fehér, halványkék, levendula, ibolyakék, lila, csíkos, és cirmos. Szimpla, telt és tömve-teltek. Egyesek illata nagyon erős. Fajtától függően nyár elejétől késő őszig virágoznak.
Gondozásuk nagyon egyszerű. Szerencsére nem igényes növények. Talajban nem válogatnak a homokos talajtól az agyagos földig mindenhol nevelhetők. Természetesen a jó minőségű talajban gyorsabban fejlődnek. Semleges, inkább enyhén savanyú földet szeretnek, ezért jól megélnek a fenyők alatt, rododendronok, erikák társaságában. A kezdeti öntözést meghálálják, néhány év alatt nagy tővé fejlődnek, amikor már a szárazságot is átvészelik. Fagyokra nem érzékenyek, mivel későn hajtanak ki, ezért a késő tavaszi fagyok sem tesznek kárt bennük. Egyes fajtái elviselik ugyan a tűző napot, de erősen napos helyen rosszul érzik magukat, igazi mutatós színeik nem alakulnak ki. Inkább a délelőtti nap érje őket, mint a délutáni. Ha mégis napos helyre kerülnek, akkor gondoskodjunk a gyakori öntözésükről. Kánikulai napokon akár többször is öntözzük őket. Legtöbb napot a sárga levelűek bírják. Talajukat takarjuk fenyőkéreggel, ami kellemes mikroklíma biztosítása mellett a talaj kémhatását is kedvezően befolyásolja, és látványnak sem utolsó.
Betegségük, kártevőjük alig akad. Szívrothadás akkor fordul elő, ha a fagy károsítani tudja a töveket, vagy pangó víz áll körülöttük. Sajnos a meztelen csigák fő fogásukként tartják nyilván őket. Ellenük muszáj védekezni.