3 könnyen gondozható szobanövény!



Vannak szobanövények, amelyek még kevés törődés mellett is megélnek, ők az igénytelen szobanövények.

Akinek nincs sok ideje kertészkedni, válasszon olyan szobanövényt, amely akkor is életben marad, ha épp elfelejtettük locsolni, vagy épp nem néztünk rá már egy hete.

Anyósnyelv

Nevével ellentétben nem szúrós vagy tüskés növényről van szó, inkább kemény, mint néha az anyósok.

A kezdő vagy nagyon elfoglalt kertészeknek ajánljuk ezt a különleges növényt. Eredetileg Afrikából származik, épp ezért nagyon jól bírja a meleg száraz lakásokat. Annak idején még azt tanították nekem, hogy ezt a növényt, ha begurítjuk az ágy alá és véletlenül ott hagyjuk, akkor akár egy hónapig is kibírja víz nélkül. Persze nem kell ilyen kegyetlenül bánni a növénnyel, de hogy nagyon strapabíró az biztos. A hosszú kard alakú levelek a földalatti szárból hajtanak ki, vastagok és bőr neműek, néha csíkosak, néha zöldek, de van már ezüstös levelű faj is. A nagyobb növények igen jól mutatnak szoliter növényként, a kisebbek pedig csoportosan a legszebbek. A modern lakások egyik legszebb növénye, bár a feng shui egyenesen tiltja lándzsás levelei miatt. Levéldugványozással nagyon könnyen lehet szaporítani.

Csokros inda:

Sok néven ismerjük ezt a dísznövényt, hívják zöldikének, csokros indának eredeti latin neve: Chlorophytum comosum. Gyönyörű fehér csíkos lefelé hajló leveleivel, apró fehér virágaival, és kis sarj hajtásaival belopta magát a növénybarátok szívébe ez kedves növény. Már-már annyira elterjedt, hogy sokan nem is tisztelik kellően ezt a szép növényt.
Nem csak dekoratív formája miatt, hanem alkalmazkodó képessége is vonzóbbá teszi.
A jól ápolt növény egymás után hozza a kis sarj növényeket, amelyeket leválasztva nagyon könnyen meglehet gyökereztetni, de ha rajta hagyjuk a növényen, még szebb és különlegesebb lesz szobanövényünk. Akár sötétebb szobába akár világosabb szobába is tehetjük, sőt a kis sarj növényekről gyorsan és egyszerűen tudjuk szaporítani.



Szobai futóka:

Ez a növény szinte minden otthonban megtalálható, de nem mindenkinél túl szép. A növény egy lián növény, ezért szára akár két vagy három métert is elérheti. A legtöbb otthonban felakasztják a növényt egy fali virágtartóba és körbe tekerve nevelik a konyhában, vagy szobában. Majd egy idő után azt veszik észre, hogy a növény kezd felkopaszodni, és már csak a végén hoz néhány levelet. Ennél szebb növényt is nevelhetünk ebből a kedves növényből. Az első ültessük be nagyméretű cserépbe, mert elég hamar elhasználja a tápanyagot. Középre helyezzünk el egy nagyobb mohakarót, és erre futassuk fel a növényt. A lényeg hogy folyamatosan metsszük vissza a növény hajtásait, így erős bokrosodó szobai futókát kapunk. Ha nem engedjük a növényt több méteren keresztül szabadon futni, és folyamatosan metsszük a hajtásokat, egy bokros tömör erős szobanövényt kapunk.



További igénytelen szobanövények: Monstera pálma, dracena, korallvirág, gyompálma, yucca, zamiopálma.

Természetesen az igénytelen nem jelenti azt, hogy nem is kell őket gondozni, de semmilyen különleges odafigyelést vagy bánásmódot nem kérnek ezek a szép és mutatós szobanövények.forrás:http://www.kertvarazsmagazin.hu/index.php/kerti-tippek/1692-3-koennyen-gondozhato-szobanoeveny