Mihez kezdjünk, ha apró fehér legyek repdesnek a növényeink körül?



Sok szobakertész panaszkodik, hogy a növényi körül apró kis fehér legyek repkednek. Ismerkedjünk meg ezzel az ártalmas és kellemetlen kártevővel! Eleinte egy ártatlan apró kis repülő légynek nézzük ezt a rovart, ám ne tévesszen meg minket a külseje, ez igenis egy kártevő, amely előszeretettel pusztítja a fuksziát, a muskátlit, a hibiszkuszt, vagy a mikulásvirágot.

A szárnyas pajzstetű leginkább egy kisméretű légyre hasonlít, innen kapta nevét is. Ezek a rovarok valamint lárváik a növény nedvéből és sejtjeiből táplálkoznak, vagyis kiszívják a nedvességet a levelekből és a szárból. Egy idő után azt vesszük észre, hogy a leveleket egy ragacsos csillogó felület lepi el, ez a mézharmat, amely nem más, mint a rovarok ürüléke. Ezután gyakran a leveleken még a korompenész is megjelenik, így a növény már menthetetlen lesz.

Ha biokertet szeretnénk fent tartani, a legjobb, ha a fürkészdarazsat telepítünk be kertünkbe, hiszen ennek a kártevőnek ez a legfőbb ellensége.

Szobanövények esetében azonban fontos a vegyszeres védekezés, ilyen pl. a Substral celaflor terméke, de nagyon jó a bioplant „sárga lapok” is, amelyek a ragadós felületükkel összefogják a repkedő rovarokat. Nagyobb barkács áruházakban ma már több rovarirtó szer is kapható, de nézzük meg a leírásánál, hogy a fehér légy szerepel –e a felsorolásban.

Ha nyáron bukkannak fel a fehér legyek otthonunkban a szobanövények körül, egyszerűen tegyük ki a növényt egy árnyékos helyre, ugyanis ezek a rovarok a trópusi területről származnak, így a legkisebb hőmérséklet csökkenésre is odább állnak, sőt a hideg hatására elpusztulnak. Persze azért ha éjszaka hideg van, hozzuk be növényt újra a meleg szobába.

A fehér légy elnevezés megtévesztő, hiszen ez a kártevő a pajzstetűvel áll rokonságban, így a helyes elnevezés szárnyas pajzstetű lenne. Gyakran hívják lisztecskének is, hiszen olyan mintha liszttel szórták volna be őket. Ha a védekezésben vegyszeres kezelést alkalmazunk, mint pl. egy szórófejes növény védőszert, amely szobanövényekre is alkalmazható, ezeket érdemes többször is kifújni egymás után pár nap eltéréssel, mert csak így hatnak. Így nem csak a tetvek, de a lerakott vagy frissen kikelt peték is elpusztulnak.




A fehér légy gyakran szabad szemmel nehezen észrevehető, hiszen mindössze 2 milliméter hosszú, és a levél fonákján található meg. Azonban ha elszaporodnak, elég, ha hozzá érünk a levelekhez és máris csapatokba rajzanak ki. Egy nőstény fehér-légy akár 200 darab petét is képes lerakni egy levélre, így ha meglátunk egy fehér foltot, vagy egy rovart a növényen, máris érdemes a védekezésbe belekezdeni. A lárvák 8-14 nap alatt kelnek ki a petékből, meleg helyen gyorsabban kifejlődnek, de legtöbbször 10-30 nap alatt alakulnak át legyekké.forrás:http://www.kertvarazsmagazin.hu/index.php/noevenyvedelem/1912-mihez-kezdjuenk-ha-apro-feher-legyek-repdesnek-a-noevenyeink-koeruel