5 hasznos növény az irodába

Amikor belépünk egy tágas irodába, vagy lakásba, akkor első gondolatunk lehet, hogy hol vannak belőle a növények? A megfelelő szoliterekkel hosszútávon igen kellemes légkört teremthetünk irodánkban, otthonunkban egyaránt. Íme 5 szoliter dísznövény, mely ellenálló és irodák kedvencévé válhatnak.

5 hasznos növény az irodába
 
1. Ficus binnendijki Alii – fűzlevelű fikusz
 
Kétféle formában kapható, vagy bokorformára nevelve, vagy összefont törzses fácskaként ez az érdekes fügefajta. Irodákba célszerű az akár 4 méteres példányokat vásárolni, főleg a faformára nevelt növényekből, hiszen nagy lombtömegének köszönhetően a zárt térben is természet-közeli hangulatot eredményez. A lelógó léggyökerek, a csavart törzs és a hosszú levelek őserdei hatásúak. Elsősorban a világos helyet kedveli, és mint minden fikusz, a huzatmentes terek növényei. Kis vízigénye miatt igen kedvelt, heti egyszeri öntözéssel is kiválóan érzi magát. Ugyan az üvegházi molytetű szereti, de ha nem engedjük a növényt legyengülni, megfelelően ápoljuk, akkor a kártevőnek igen kis esélye lesz az életerős növényünkkel szemben.
 
 
 
 
 
2. Phalaenopsis orchidea – pillekosbor, lepkevirágú orchidea
 
 
A lepkeorchideáknál általában a kistermetűre asszociálunk, pedig igen nagy példányokat is lehet belőle kapni. Az álló kaspókba, dézsákba is beültethető Phalaenopsis hosszú virágzási idegének köszönhetően jól mutat tárgyalótermekben, recepcióknál és minden olyan térben, ahol az elegancia elsőrangú szempont. Mivel igen sokféle színben kapható, így a cég arculatához is illeszthetőek az egyes fajták. Világos helyet szeret, lágy vízzel öntözzük, és leveleit mindig tartsuk tisztán. Mivel szereti a párát, ezért finoman le is permetezhetjük kizárólag (!) a leveleket és éggyökereket. A virág nem viseli el, ha közvetlen víz éri, egyes színek, főleg a fehérek hamar hártyásak lesznek, majd elpusztulnak.
 
 
 
 
3. Ficus cyathistipula – serlegkocsányú fikusz
 
Nagy leveleinek és lassú növekedésének köszönhetően nem növi ki hamar a kaspót, így viszonylag egyforma képet mutat egész évben. Igen ellenálló, talán a huzatot is jobban viseli többi fikusz-társánál. Elegáns megjelenésű, így irodák, szállodák éke lehet.
 
4. Ficus benjamina – közönséges fikusz
 
Ha már a fikuszoknál tartunk, akkor a legismertebb, és egyben a legkényesebb fügefélét is irodai használatra „találták ki”. A közepes vízigény mellett a huzatra nagyon érzékeny, így fogékonyabb a betegségekre, kártevőkre is, viszont gyors növekedésének köszönhetően igen kedvelt irodanövény lett. Eltérő lombszínei miatt népszerűvé vált. A bokorforma mellett kapható már többfél kreatív módon összefont törzsű faforma növény is.
 
 
 
5. Alocasia – alokázia
 
Ez a melegigényes, óriási levélfelületű szoliter elegáns, esőerdő hatást keltő növény nagy terekbe való igazán. Vízigényes, ezért ne felejtsük el pár naponta meglocsolni. Meleg helyen érzi jól magát, így leginkább a 20-25 °C-os szobákban, terekben érdemes tartani.
 
 
 
forrás:http://www.szepzold.hu/5_hasznos_noveny_az_irodaba