Kaktuszok gondozása

 


Kaktuszok tartása

Szép dolog az ember életében a kaktusz. Pláne mikor az első kaktuszát szerzi be, illetve kapja ajándékba De ekkor jön az égbekiáltó kérdés: „Mi hez kezdjek vele?”, „MIt kell tennem, hogy ne pusztuljon el?"
Nos álljon itt egy rövid útmutatás, első kaktuszosoknak, az alapvető kaktusztartási kérdésekről.
Először is a kaktusz egy pozsgás növény. S mint ilyen szárazságtűrő. De nem szárazság-szerető! A kaktuszoknak is szüksége van vízre a fejlődéshez. A vízigényről bővebben a következő fejezetben olvashatsz.
Hova tegyük? A kaktuszok többsége szereti a fényt. A legjobb, ha tavasztól őszig a szabadban tudjuk őket tartani egy esővédett helyen. Erre megfelelő egy fedett erkély, vagy egy üvegház. De ha nem fedett a hely az se baj, csak akkor ügyeljünk rá, hogy többnapos esőzések alkalmával ne hagyjuk kint, mert elrohadhat. Amennyiben nincs lehetőségünk szabadban tárolni, akkor a szoba legnaposabb pontjára tegyük ablakhoz közel. Ügyeljünk, hogy elég napfényt kapjon, különben megnyúlik és eltorzul.

Kaktuszok öntözése

Nos igen, a kaktuszok öntözése kényes kérdés. Sokan azt gondolják, hogy a kaktuszok szeretik a szárazságot, elég őket havonta locsolni. Vagy ami még rosszabb a „kaktuszokat egyáltalán nem is kell locsolni”.
A kaktuszok is növények. És mint minden növénynek, nekik is nagy szükségük van a vízre. Tömegük jelentős része folyadék.
A kaktuszok nem szárazság szeretők, csak szárazság tűrők (tekintettel arra, hogy pozsgások) és ez a kettő nem ugyanaz. A növekedési időszakban bőséges öntözést igényelnek. Hogy ez az időszak mikor van, az nagyban függ attól, hogy miként teleltetjük a kaktuszokat. Amennyiben októbertől áprilisig tart a teleltetés (általam alkalmazott és ajánlott), akkor ez az időszak májustól szeptemberig tart. Fontos, hogy miután „felébresztettük’ kaktuszainkat ne zúdítsunk rögtön sok vizet a nyakukba. Az első hónapban csak óvatosan öntözzük őket, fokozatosan szoktassuk őket a nedvesség felvételéhez. Ha túl hirtelen kapnak túl sok vizet, akkor előfordulhat, hogy nem képesek felszívni azt, és elrohadnak a gyökereik. Ami még fontos: ha már öntözzük őket, mindig alaposan locsoljuk meg őket, viszont két öntözés között mindig várjuk meg, míg kiszárad a földlabda. (ez nyáron akár naponta is lehet). Ha nem várjuk meg míg kiszárad a föld, akkor túlöntözzük őket, amit ha huzamosabb ideig teszünk kaktuszaink elrohadhatnak.
Amennyiben borús párás idő van, én nem szoktam meglocsolni a növényeket, de ha már nagyon kiszáradt a földjük, akkor adok nekik egy enyhe vízpermetet. A vízpermet, akkor is jól jön nekik, ha épp meg vannak locsolva, vagy még nem száradt ki a földlabda. Egy kis felfrissülés mindig jól esik nekik is. Viszont arra figyeljünk, hogy csak kora reggel, vagy este öntözzünk, permetezzünk, ugyani ha a növények testén vízcseppek maradnak, azok az erős napsütésben nagyítóként gyűjtik össze a napsugarakat és akár a növények megégést is okozhatják.
A teleltetés előtti 2-3 hétben már ne locsoljuk a kaktuszokat, hagyjuk őket teljesen kiszáradni, így nem lesz probléma a teleltetéssel.

Kaktuszok átültetése

Gyakran előfordul, hogy a kereskedőtől akkora cserépben kapjuk a kaktuszt, amíből már vásárláskor is csaknem kifolyik. Ilyenkor ajánlatos átültetni növényünket egy nagyobb edénybe. A átültetés jó lehet arra is, hogy megvizsgáljuk növényünk gyökereinek épségét és megfelelő talajt biztosítsunk számukra.
A jó kaktusz talaj tápanyagban gazdag, mégsem túl „kövér” és elég laza, hogy a gyökerek könyedén tudjanak fejlődni. Egyes mezőgazdasági boltokban, már lehet kapni kifejezett kaktuszföldet, de magunk is bármikor készíthetünk. Az egyik legegyszerűbb módszer, ha virágföldet (nem tőzeg!) keverünk rostált sóderrel, vagy folyami homokkal (nem = sárga bánya homok). A megfelelő virágföld tartalmaz minden tápanyagot, a rostált sóder pedig lazává teszi a talajt és hígítja azt, így nem lesznek túltápláltak növényeink. A kaktuszokat érdemes kb. 2x akkora cserépbe ültetni, mint az átmérőjük. Így lesz helye növekedni, és nem kell évente megszenvednünk az átültetéssel.

Kártevők elleni védekezés

A kaktuszok kártevőit, két fő csoportra bonthatjuk. Vannak állati és növényi kártevők.
A növényi kártevők közé főleg gombák tartoznak, közülük is a leggyakoribb a penész, mely főleg a friss vetésben ütheti fel a fejét. Előfordulhat még a korom penész néven ismert fekete penész isa kifejlett növények felületén.
Amennyiben vetésünket penész támadja meg, azonnal permetezzük az megfelelő gombaölő szerrel. Ilyen szer például a Dithane M45 nevű gombaölőszer, mely felirata szerint gyakorlatilag nem mérgező, de azért megfelelően gondos kezelést igényel. Állatában egyetlen kezelés is maximálisan eltávolítja a penészt. A permetezést a csomagoláson feltüntetett arányú keverékkel végezzük!
A kártevők másik nagy csoportja az állati kártevők. Ezek sokkal nagyobb pusztításra képesek, mint a gombák, mert nem csak az egymáshoz testközelben lévő növények közt terjednek, hanem bármire és bárhova átmásznak. Roppant gyorsan szaporodnak, és gyakran a gyökerek közt élnek így kártételüket már csak akkor vesszük észre mikor késő. Ilyenek lehetnek a különféle atkák és tetvek. Sokan azt javasolják, hogy nyaranta egyszer akkor is érdemes megpermetezni a növényeket felszívódó rovar ölővel, ha semmi gond, nincs, mert ha már gond van akkor késő. A felszívódó rövalölő típusától függően, rövidebb hosszabb ideig védetséget biztosít a növények számára. A legtöbben a BI 58-at ajánlloták. Ezzel csak aza baj, hogy nem szabadforgalmú.
Nemrég én is rászántam magam, hogy megpermetezem a növényeket. Az a gyanúm támadt, hogy gyapjastetvek voltak néhány növényen, ugyanis néhány kaktusz mammillái között fura fehér „szöszt” figyeltem meg. Nem tudtam, hogy ez a kaktusz jellegzetessége, vagy valóban a kártevő, de úgy döntöttem: nem várom meg míg kiderül. Elmentem a Hermes kertészeti boltban. Ott felvilágosítottak, hogy a BI-58 nem szabad forgalmú és bár a nagy öregek arra esküsznek, már vannak annál jobb szerek is. Helyette egy „blokk” kezelést javasoltak. Először Zolone 300-al kell megpermetezni őket alaposan, majd rá 5-8 napra pedig egy Actara nevű szerrel kell még egyszer megszórni a növényeket, hogy hosszú távú hatást érjünk el.
Linkek a témában:
http://www.kaktuszgyujtok.hu/index.php?page=/index.nml&subpage=/betegseg/index.nml
http://www.geocities.com/disznovenyek/index.html#kartevok
 

Teleltetés

A kaktuszok rendszerint teleltetést igényelnek. Az itt leírt módszer általánosságban a kaktuszokra vonatkozik. Bizonyos fajok igényei ettől teljesen eltérőek lehetnek. Ilyenek például a karácsonyi és a húsvéti kaktusz, melyek nem igényelnek különösebb teleltetést. Vagy épp a Melocactus és Matucana nemzetség, melynek tagjai bár igénylik a teleltetést, de nagyon érzékenyek és nem szeretik, ha 15-20 celsius alatti hőmérsékleten tartjuk őket.
A kaktuszoknak is van bioritmusuk akár csak az embereknek. Ahhoz, hogy nyáron aktívak legyenek, ahhoz télen nem árt pihenniük. Némelyik sok kaktusz csak akkor hoz virágokat nyáron, ha előtte pihent a télen.
A teleltetést olyan helyen végezzük, ahol télen se megy fagypont alá a hőmérséklet. 5-10 fok elég a legtöbb kaktusznak, de mint korábban említettem vannak különleges igényű fajok. A teleltetés előtt alaposan szárítsuk ki a kaktuszokat, pláne ha sötét helyen töltik növényeink a telet. Ilyenkor teljesen leállnak és nem képesek felvenni a nedvességet, így az a gyökerek elrohadását illetve a növény megnyúlását is eredményezheti. Ugyanebből a megfontolásból ne is locsoljuk kaktuszainkat a teleltetés alatt. Fontos, hogy ne legyen párás dohos a levegő ott, ahol tartjuk őket. A párás levegőben gombák és egyéb kártevők támadhatják meg növényeinket. A teleltetést ősz végén kezdjük és megfelelő idő esetén áprilisban már felébreszthetjük a növényeinket.
 
Az ideális körülmények: száraz, hűvős, világos
 
Amennyiben nincs lehetőségünk növényeinket megfelelő helyen teleltetni. Akkor a szobában is tölthetik a telet. Ilyenkor arra figyeljünk, hogy télen nagyon ritkán locsoljuk, és akkor is nagyon keveset.forrás:http://www.kaktusz-farm.hu/gondozas_page.htm