Hogyan neveljünk csodaszép flamingóvirágot?



A flamingóvirág nagyméretű leveleiről és csodaszép virágairól ismert. Habár gondozása egyszerű, van néhány dolog, amire nem árt odafigyelni.


Hogyan gondozzuk, táp-oldatozzuk, szaporítsuk, és hogyan tartsuk fenn ezeket a különleges virágokat?
Tudományos neve: Anthurium
Ismert magyar neve: Flamingóvirág
Növény típusa: évelő
Fényigénye: félárnyék
Hőmérséklet: nappal: 21-27ºC, éjszaka: 15-18ºC
Vízigény: hagyjuk, hogy az öntözések között a talaj részlegesen kiszáradjon
Páratartalom: az 50%-os és annál nagyobb páratartalomban érzi jól magát


A flamingóvirág bemutatása

A flamingóvirág lakásban kitűnően növekedik, cserepes virágnak ideális. Hasonlít a vitorlavirágra, de levelei nagyobbak, fényesek és viaszosak.

A flamingóvirágnak nagy, trópusi levelei vannak, melyekből különleges virág fejlődik ki. A levelek sötétzöldek, simák és viaszosak is lehetnek, de bársonyos tapintásúak is vannak. A virágok többnyire pirosak vagy rózsaszínek. Mivel nincs nagy fényigényük, tarthatjuk a lakásban és az irodában is. Nagyon hálás szobanövény. Konténerekben, virágedényekben jól növekednek, feldíszítve a szobát, asztalt vagy falakat. Idővel nagyra nőnek, de szét lehet osztani őket, azért, hogy megtartsuk a méretüket. Mossuk le a teljes növényt tiszta vízzel, vagy töröljük le a leveleit nedves ruhaanyaggal.








A flamingóvirág gondozása



Bár nem igényelnek különösebb gondozást, van néhány dolog, amire szükségük van, ahhoz, hogy jól érezzek magukat. Hogy egész évben tündököljenek, melegre és félárnyékra van szükségük. Lakásban, humuszos talajkeverékbe növeljük. Ha a növény nagyobb méretű, adjunk a talajhoz durvább humuszt, például fenyőkérget vagy aprított páfrányrostot.

Virágzás után az elfonnyadt virágokat távolítsuk el, így marad a virág egészséges. Szükség esetén az öregebb leveleket is vágjuk le, és távolítsuk el. Hagyjunk elegendő helyet az edényben, ahhoz, hogy talajt tudjunk hozzáadni, mivel a szárból további gyökerek fejlődnek ki.


Ha elmarad a virágzás...



Ennek általában az az oka, hogy a növény a virágzással nagyon sok tápanyagot veszít, ezért a következő virágzáshoz már nem marad elég ereje. Figyeljünk arra, hogy megfelelő méretű cserépbe legyen ültetve a növény, kétévente egyszer pedig ültessük át nagyobba, és laza tőzeges virágföldbe. Tavasztól őszig hetente egyszer adjunk neki tápoldatos vizet. Ha már elég nagy a cserepe, csak a felső talajréteget kell lecserélni.

A flamingóvirágot óvjuk a tűző napsütéstől, a félárnyékos, meleg klímát kedveli. A folyamatos 20 fok az ideális számára Tavasztól őszig öntözzük rendszeresen, de télen mérsékeljük a locsolást. A kemény víz könnyen a növény kipusztulását okozhatja, ezért főként lágy vízzel öntözzük. Ügyeljünk arra, hogy a tálban vagy kaspóban ne álljon folyamatosan a víz.

A leveleket vizes ruhával vagy szivaccsal rendszeresen töröljük le, így pótolhatjuk a permetezést. Földje darabos, félig korhadt fadarabkákból, faszéndarabokból és lombföldből álljon, és ne legyen lúgos kémhatású.

Az átültetésnél legyünk nagyon óvatosak, mert a virág gyökere könnyen törik. Az első virágok aprók, a növény éveinek számával együtt nő a virágok mennyisége és nagysága. a azépen fejlett, idősebb tő harminc virágot is hozhat.

A kiszáradás és a túlöntözés egyaránt megviseli a flamingóvirágot, ilyenkor a levélcsúcsok elsárgulnak.


Tápigénye és szaporítása




Tavasszal, nyáron és ősszel ne túl magas koncentrációjú tápot használjunk.

Hajtásdugványról, csíranövényről szaporítható. Nagyon gyakran hajt, így szaporítása könnyű, és gyorsan bővíthetjük a gyűjteményünket.










A flamingóvirág változatai:


Lady Jane: karcsú, rózsaszín fellevelek, melyekből hosszú, rózsaszín torzsavirág bomlik ki.
Anthurium andreanum, nagy flamingóvirág: szív alakú, fehér, elefántcsont, sárga, narancs, piros vagy rózsaszínű fellevelek
Anthurium clarinervium, Hoja de Corayon: összetett flamingóvirág, melynek jellegzetessége a sötétzöld, bársonyos levelek, a levelek erezete ezüstös színű. A levelek 12 cm-esek és gyönyörűek.
Anthurium hookeri: általában hosszú, csoportos, rövid szárú levelek szimmetrikus, zöld rozettákból. Magassága eléri a 60-90 cm-t. A nagyon magas páratartalmat kedveli
.http://www.edenkert.hu