Így helyezd el a kaktuszt a lakásban

A kaktuszok nyári elhelyezésében evidens, hogy az a legkedvezőbb, ha napos kertben tudunk számára helyet biztosítani. Viszont a hűvösebb őszies reggelek beálltával, ideje a kaktuszainkat is a biztonságba helyezni.
Így helyezd el a kaktuszt a lakásban!
Sok példa van arra, hogy a kaktuszok tartása, nevelése olyan lakásokban is eredményes lehet, ahol csak napsütéses ablak, virágláda ad erre lehetőséget. Igaz, ebben nem lehet sok növényt tartani, de kaktuszból mégis jóval többet, mint más szobanövényekből. Ezek a kisebb gyűjtemények is lehetnek különlegesek. A helyesen gondozott kaktuszok a leghálásabb szobanövényekkel is felveszik a versenyt. Ha gondosan ápoljuk őket, bőséges virágzással meg is hálálják.
Igaz, hogy a kaktuszok igénytelenebbek más szobanövényekkel szemben, de a helytelen gondozás az igénytelenebb fajtáknak is a pusztulását okozhatja.


Napos szobában célszerű az asztalszerű növényállvány, melynek a tetején műanyag vagy pléhből készült tálca van, amelyre apró-szemű kavicsot terítünk, erre állítjuk a cserepes kaktuszokat. A kavicsréteget tartsuk nyirkosan, mert így nagy felületen párologtat, ami a kaktuszok fejlődésére kedvező. A kaktuszos asztal a szoba legnaposabb helyén legyen elhelyezve, ha megoldható úgy, hogy az ablak nyitható legyen és szélcsendes időben júniustól tartsuk nyitva. Így juttassuk a kaktuszokat, friss levegőhöz, napfényhez fokozatos szoktatással.
Amikor a növényeket telelőhelyükről nyári helyükre rakjuk, árnyékolásról, fokozott szoktatásról gondoskodjunk, mert a hírtelen napsütés, égési foltokat okozhat rajtuk.
Érdemes az ablakon kívül növényszekrényt elhelyezni, ha lehetőség van rá, mert így a kaktuszok felső fényt is kapnak. A kedvező meleg és fény hatására a növények gyorsabban, egészségesebben fejlődnek, főleg ha megfelelő páratartalmat biztosítunk, időnként vízzel megpermetezzük, napos időben árnyékoljuk, mert arra is szükség van. Ablakon kívüli ablakládák helyére, az üres akvárium, üvegezett növényszekrény is megfelel. A tető a szoba felől legyen nyitható, jól fedje a tetejét, hogy az eső kárt ne tudjon tenni a növényekben, egy kiadós eső után a növények vízben állnának. Napos időben szellőztetésről, árnyékolásról is gondoskodni kell. Ne csak a tetőt, hanem az oldalakat is árnyékoljuk, vagy selyempapírt ragasszunk az üvegekre, esetleg fehér olajfestékkel fessük be az üveget.
Érdemes a kaktuszok életét figyelemmel kísérni, feltárul előttünk ezeknek a növényeknek a különleges élete, szépsége. Velük lakásunkba visszük a prérit, távoli sivatagot, magas hegyeket, a trópusi őserdőknek fákon élő kaktuszait. Ezek hazájuktól távol is jól érzik magukat, ha mi megfelelő gondossággal ápoljuk őket. Ha csak néhány szobanövényt tartunk a lakásban, lehetőleg akkor se hiányozzanak ezek az érdekes növények, mert 1-2 kaktusz is sok örömet tud szerezni szépségével, virágzásával.


A kaktuszok nyári elhelyezésére jól felhasználható az ablak mellett az erkély is. Fontos, hogy az ide elkészített láda alján legyen megfelelő vízelvezető nyílás, a fölösleges víz el tudjon folyni a ládából, és legyen a láda alján kavics is.
A kaktuszokat a ládákba megfelelő kaktuszföldbe ültessük, vagy cserepestől süllyesszük a láda földjébe úgy, hogy peremük kissé kiálljon, így egyenként tudjuk majd őket öntözni. Ha cserepesen akarjuk az ablakládába helyezni a kaktuszokat, akkor az is jó, ha föld helyett tőzeggel töltjük meg a ládát. A növényeket a ládákba a fagyosszentek elmúltával ültessük be. A kiültetett növények között annyi távolság legyen, hogy a növekedésükhöz őszig elegendő tér maradjon. Ablakládába legalkalmasabbak a gömb és az alacsony oszlop alakú kaktuszok. A szürkéskék színű viaszos bevonatú kaktuszok jól bírják a tűző napsütést, míg a levélzöld színűeket védeni kell a napsugaraktól.forrás:http://www.szepzold.hu