Ismerkedjünk meg a hagymás növényekkel!A hagymás és gumós növényeket gyakran egy összefogó néven emlegetjük, mint hagymások, pedig valójában két különböző növény csoportról van szó.A hagyma egy több rétegű húsos buroklevélből áll, és ezek raktározzák a növény számára szükséges vizet, és tápanyagot. A hagymalevelek közepén már készen áll maga a növény, vagyis a levelek a virág, és a virágszár is. A hagymaleveleket maga a tönk tartja össze, amelyből később a gyökerek fejlődnek ki, ha a tönk megsérül a hagyma már nem fog virágot növeszteni. A hagymás növények közé tartozik a nárcisz, a jácint, a tulipán, és a hóvirág is.

A csoport másik családága a gumós növények, ahol a gumó egy egyszerűbb felépítésű a hagymához képest. Leggyakrabban kerek tojásdad, vagy lapított alakú, és a gumón szabad szemmel is látható kis mélyedések vannak, ebből nőnek ki az új hajtások. Ilyen gumós növény a közkedvelt ciklámen illetve a szellőrózsa is.A gyökérgumós növényeknél maga a gyökér vastagszik meg, és az egyes gumószakaszok mindegyike tartalmaz egy-egy rügyet, amelyből a növény fejlődésnek indul. Ilyen gyökérgumója van a dáliáknak és a korbácsliliomnak is.

A hagymagumó átmenet a hagyma és a gumó között, míg a hagymához hasonlóan van tönkje, addig a hagymalevelek egy gumót alkotnak. A buroklevél védi a hagymát a kiszáradástól. ilyen növény pl. a krókusz, és a kardvirág.Mind a hagymás mind a gumós növények fejlődési szakaszai jól behatárolhatók, hiszen amint elültetjük őket a földbe a gyökerek máris fejlődésnek indulnak, majd egy hónap múlva megjelennek az első hajtások is. A tavasszal virágzó növényeket, már ősszel el kell ültetni, míg a nyáron virágzó fajtákat tavasszal kell elültetni kertünkbe! A hajtások a nyáron virágzó fajtáknál a föld fölé, míg a tavasszal virágzóknál már a föld alatt indulnak fejlődésnek.

Az elvirágzás után szép lassan elszáradnak a levelek, miközben az összes tápanyag visszahúzódik a hagymába vagy a gumóba. Épp ezért ha azt látjuk, hogy egy hagymás vagy gumós növény kezd elnyílni, száradni, soha ne vágjuk le a virágot azonnal, hagyjuk, hogy az összes levél is elsárgul és teljesen elszárad.

Bár sokan gondolják úgy, hogy a hagymás növényeket szinte bárhová ültethetik a kertben, sajnos ez nem igaz.A fény igen fontos szerepet játszik a növények fejlődésében, így nem mindegy hogy az adott növényt egy napsütötte világos kertet kedvel, ilyen pl. a jácint vagy a nyári liliom, míg egy fa árnyékában vagy a bokrok alá a félárnyékos részre inkább a hóvirág, a krókusz, és a csillagvirág javasolt.

Mivel a hagyma és a gumó raktározza az összes tápanyagot a növény számára, nem szükséges a tápdús talaj. De ez csak az első évben van így, hiszen a következő évben már egy tápanyag szegény földben nem fog a növény virágozni. Épp ezért fontos hogy a hagymás növények is tápanyagban gazdag földbe kerüljenek kertünkben!forrás:http://www.kertvarazsmagazin.hu/index.php/hagymas-noevenyek/1329-ismerkedjuenk-meg-a-hagymas-noevenyekkel