Az 5 leggyakoribb szobanövény-betegség



Bemutatjuk szobanövényeink leggyakoribb, nagy károkat okozó betegségeit és kártevőit, és segítünk, hogy saját magad felismerd, mit kapott el a növényed, és tudj is rajta segíteni.



Télen szobanövényeink testesítik meg a természetet az ember számára, s a levelek, tarka virágok segítenek át bennünket a tavaszvárás időszakán, egyúttal fenntartva a kapcsolatot ember és növény között. Ezt a kapcsolatot viszont néha bármennyire is próbáljuk sok-sok ápolással és odafigyeléssel még szorosabbá tenni, sajnos előfordulhat, hogy megbetegednek kedvenc növényeink.
Mit tegyünk ilyenkor? Összeállításunkban bemutatjuk szobanövényeink öt leggyakoribb betegségét és kártevőit.
1. Lisztharmat



Így ismerheted fel:
A lisztharmat tulajdonképpen egy gombabetegség, mely a levélen, a száron és a virágon porszerű, fehér bevonatot képez. Nem lehet ledörzsölni a növényről, ne is próbálkozzunk vele, csak sebeket ejthetünk így rajta. A levelek színén és fonákján is megjelenhet. Ez a fehér bevonat később, ha nagyon elharapódzik a betegség, bebarnulhat. A beteg levelek elhalnak, lehullanak, ezáltal maga a növény is elpusztulhat.




Így terjed:
A lisztharmat számára nagyon kedvező a meleg, párás környezet. A legyengültebb növényeket nagyon hamar megtámadja. Fogékonyak a lisztharmatra a pozsgás növények, a begónia, a verbéna és a cserepes rózsa is.

Így védheted növényedet:
• A legszigorúbb megoldás az, hogy a fertőzött növény minden beteg részét levágjuk, az ollót minden vágás előtt fertőtlenítve, a megmaradt részt pedig gombaölő szerrel kezeljük.
• Védekezhetünk úgy is, hogy kéntartalmú szerekkel permetezzük be a növényt. Ez a módszer viszont lakásban szinte teljességgel kivitelezhetetlen, ezért drogériában szerezzünk be édeskömény-kivonatot, vagy főzzünk nagyon erős édesköményteát, és ezzel permetezzük a növényt.
• A súlyosan fertőzött növényt célszerű inkább kidobni.
2. Szürkepenész



Így ismerheted fel:
Főleg a növény levelén, szárán fordul elő, de virágokon is megtalálhatjuk ezt a gombafélét. Botrytisnek is nevezik. A beteg növényrészek lággyá és rothadó állományúvá válnak, mindezen pedig, ahogy neve is mutatja, szürke színű, nagyon sűrű, puffadt penészréteg alakul ki.




Így terjed:
Nagyon könnyen, akár légmozgás által is terjedhet, nehéz rá odafigyelni, de azért van megoldás. Kimondottan fogékony rá a fokföldi ibolya, de bármelyik növényen előfordulhat.

Így védheted növényedet:
• Ez a gomba szereti a meleg, fülledt környezetet, ahol nagy a páratartalom, így ha meg akarjuk előzni, szellőztessünk rendszeresen, ne tartsuk növényeinket túlságosan közel egymáshoz, és ha lehetséges, csökkentsük kissé a hőmérsékletet a helyiségben.
• Ha már megbetegedett a növényünk, akkor a beteg részeket mindenképpen távolítsuk el.
3. Levéltetű



Így ismerheted fel:
Icipici (1-3 mm) barna, fekete, zöld vagy szürke állatkák, amelyek hihetetlenül gyorsan képesek szaporodni. A növények nedveit szívogatják, főleg a fiatal leveleket és szárrészeket kedvelik, mivel azok még puhák. A fertőzött levelek ragadósak lesznek, besodródnak, később pedig elszáradnak. Veszélyes kártevők, általában tömegesen jelennek meg egy-egy növényen. Azért is nagyon veszélyes, mert vírusokat is hordozhatnak, ami ellen pedig a tudomány mai állása szerint nem tudunk védekezni.




Így terjed:
A meleg, száraz idő kedvez nekik, nagyon könnyen átjuthatnak egyik növényről a másikra.

Így védheted növényedet:
• A legtöbb egyed kézzel is eltávolítható, de azért inkább vegyszeres kezeléssel kísérletezzünk. Kertészeti szaküzletekben lehet kapni például pirimikarb hatóanyagú szereket. Környezetkímélő és hatékony szer a Bio-Sect.
• Ha nem akarunk vegyszerezni, akkor mossuk át a leveleket enyhén szappanos vízzel hetente, vagy gyakran zuhanyoztassuk növényünket langyos vízzel. A levéltetvek ragadós sárga lappal összegyűjthetők.
4. Üvegházi molytetű



Így ismerheted fel:
Sokan liszteske néven ismerik, mivel nagyon apró (2 mm) és hófehér színű rovar, amely a levéltetűhöz hasonlóan szintén a friss leveleket és hajtásrészeket szívogatja. A kifejlett, repülni képes példányok és már a lárvák is egyaránt szívogathatják a növényt, és ragadós, úgynevezett mézharmatot választanak ki, ami később bepenészedhet. A kifejlett és még fejletlen állatok is egyaránt a levelek fonákján tartózkodnak, így elég nehéz őket észrevenni és permetezni. A fertőzött növényhez elég csak hozzányúlni, és a molytetvek fehér felhőként szállnak fel a levelekről.






Így terjed:
Nagyon gyorsan, bárhogyan, és nagyon sok növény fogékony rá.

Így védheted növényedet:
• Zuhanyoztatás langyos vízzel, ügyelve, hogy a levelek fonákjára is jusson víz.
• 7-8 naponta permetezés pirétrumtartalmú szerrel vagy Bio-Secttel.
• A kártevők ragadós sárga lappal összegyűjthetők, amelyeket a cserépbe tűzhetünk a növény mellé. Elég hatékony módszer.
5. Takácsatka



Ugyancsak apró állatok, közeli rokonai a pókoknak. Általában 0,5 mm nagyságúak, és lehetnek vörös, barna vagy sárga színűek. Szinte bolondulnak a meleg, száraz levegőért.

Így ismerheted fel:
Általában a leveleket károsítja, méghozzá a levél színén apró, sárgásfehér foltokat okoz, mely foltok később összeolvadhatnak. Nevét onnan kapta, hogy a levélfonákon sajátos, nagyon finom szövésű pókhálót készít. A levelek elszáradnak, majd lehullnak, emiatt elpusztulhat az egész növény.

Így terjed:
Nagyon gyorsan, bárhogyan, és nagyon sok növény fogékony rá, főképpen a vékonyabb levelű dísznövények. Veszélyeztetett növények a citrom, a banán, a datura, a fukszia és a leander is.

Így védheted növényedet:
Mivel nem bírják a nedves környezetet, így hatékony és nagyon környezetbarát védekezési mód az, ha a növényt rendszeresen lezuhanyoztatjuk langyos vízzel, vagy csak simán permetezzük le háromnaponta, felforralt, majd lehűlt vízzel. Növeljük a levegő páratartalmát.
Ha a takácsatka már nagyobb károkat okozott növényünkön, akkor a vegyszeres kezelést ajánljuk (például Bio-Sect). Permetezzük hetente.
Jó tanácsok, tippek:



Ragadós lap kártevők ellen
• Ha azt látjuk, hogy szépen fogynak a takácsatkáink, aztán újra felszaporodnak, akkor másféle vegyszert alkalmazzunk a következő kezeléskor, mert a takácsatka nagyon hamar ellenállóvá válik egy-egy vegyszerre.

• Ha semmiképp nem akarunk vegyszereket használni, de betegen sem szeretnénk látni legkedvesebb növényeinket, akkor irány a gyógynövényszaküzlet! A csalánfőzet, a gilisztaűzővarádics-főzet és a zsurlófőzet például egyaránt jó takácsatkák ellen, a zsurlófőzet lisztharmat ellen, a csalánfőzet pedig levéltetvek ellen.

• Amennyiben felfedeztünk valamilyen betegséget, a védekezést azonnal kezdjük meg, mert a legtöbb kórokozó vagy kártevő bámulatosan gyorsan terjed.

• Rendszeresen vizsgáljuk át növényeinket, ha kell, nagyítóval, így még időben megfékezhetjük a betegséget.

• A legjobb módszer, ha helyes tartással és ápolással erősítjük növényeink ellenálló képességét. A kártevők és kórokozók ellen többféle vegyszer kerül forgalomba, ezek többsége azonban lakásban nem használható, mert emberre is veszélyes. Így inkább a vegyszer nélküli, természetes védekezési módokat részesítsük előnyben.

• Fontoljuk meg, olcsóbb-e megválni a beteg növénytől, és újat venni, vagy mindenképpen permetezni akarunk.Forrás:http://www.nlcafe.hu/otthon/20090227/az_5_leggyakoribb_szobanovenybetegseg/