Jácint



A Hyachinthus név a görög hyakinthos (vonzó) mitológiájából ered, a fiatal Hyachinthus szépségére utalva. Nyugat-Európából és a mediterrán térségből származik. Eredetileg az ógörögök és rómaiak termesztettek jácintot. A Hyachintus orientalis a XVII. század körül a hollandok által vált árucikké, akik hihetetlenül magas áron adták el a gumókat, így lett a jácint egy nagyon ritka virág, melyek csak a gazdagoknál, gyűjtőknél találhatóak meg.



Hyacinthus orientalis fajták

Hosszanti, nagy gumókkal rendelkező virág, fehér, kék vagy lila hártyával, hosszanti, húsos szélű, befelé hajló rozetta levelekkel. Virágzata fürt alakú, fajtájától, a gumó nagyságától és a gondozás módjától függően, különböző nagyságú lehet. Színskálája rettentő széles: lehet tiszta fehér, sárga, piros vagy épp sötét lila, monokróm vagy polikróm virágzatban. Szin-világa sokaságának köszönhetően nagyon kedvelt.
A virág szára elérheti a 15-30 cm-t is. Ebből a családból származik a legtöbb kertészeti fajta.

A jácint legelterjedtebb fajtái:
  • fehér virágú jácint: Edelweiss, Apollo, Carnegie
  • lila virágú jácint: Amettyste, Lord Balfour
  • piros virágú jácint: La victoire
  • kék virágú jácint: Myosotis, Ostare, Perle
  • rózsaszín virágú jácint: Anne Marie, Pink Pearl, Queen
  • sárga virágú jácint: Yellow Hammer
Egy jácint gumót 10-20 hártya alkot, melyek hajtásán és a korongon jelennek meg a rügyek, amelyekből később kifejlődnek a gumók. A virág rétegződése nyáron zajlik, és 62-90 napig tart. A rétegződésnek megfelelő hőmérséklet 18 °C. 8 °C alatt ez a folyamat nagyon lassú vagy teljesen leáll.
Az első tavaszi növényekkel együtt bújik elő, virágaiban pedig március és május között hat hétig gyönyörködhetsz, amelyek akár fehérben, akár kékben, rózsaszínben, pirosban vagy éppen sárgában pompázhatnak.

A jácinttal kapcsolatban azonban fontos tudni, hogy a napos helyet és a laza, jó vízelvezetésű, közepes tápanyagtartalmú talajt kedveli, amelybe érdemes hagymáinak ültetésekor egy kevés érett trágyát keverni, ha azt szeretnéd, hogy gazdagon hozzon virágokat.
Az elültetett hagymát először hűvös, sötét helyre tedd, és rendszeresen öntözd, amíg néhány héten belül elő nem bújnak a rügyek. Ekkor keress számára egy napos, melegebb helyet a szobában, és rendszeresen öntözgesd: hamarosan az egész otthonodat betölti majd finom illata!
Ha a kertben tartjuk fagyás elleni védelemmel kell ellátni: egy vékony réteg levél vagy szalma. Kora tavasszal a védőréteget már eltávolíthatjuk.

A jácint betegségei

A gumók rothadása (Xantomonas hyacinti) a legelterjedtebb betegsége a jácint családjának.
A jácint ellenáll a hideg hőmérsékletnek, de szüksége van fényre. Könnyű, napos, humuszban gazdag talajt igényel. A rendszertelenül öntözött föld káros, mert a növény nem viselik el a túlzott nedvességet.