Talajminőség

A talaj minősége pH.értéke alacsony mérve 0-7 akkor túl savanyú, ilyen esetben ősszel keverjünk hozzá kalcium-karbonátot, vagy algameszet. Ne használjunk oltatlan vagy oltott meszet, mert szétmarják a növényeket. 
A pH érték magas, akkor a talaj meszes /alkáli/, ilyenkor ősszel keverjünk hozzá komposztot.
Ásványi anyagok közül ammónium-szulfáttal vagy szuperfoszfáttal savanyíthatjuk.

Alacsony nitrogéntartalom: a nitrogén gyorsan kimosódik a talajból, és nem áll rendelkezésre elegendő mennyiségben. Az akut hiányt ásványi trágyázással szüntessük meg.

Magas nitrogéntartalom A túltrágyázás következménye. Ezekre a helyekre nyáron ültessünk napraforgót, mert nem sok tápanyagot vesz fel a talajból, de jól is mutat.

Alacsony foszfortartalmat úgy növelhetjük, ha csontlisztet, vagy ásványi anyagok közül szuperfoszfátot vagy Thomas salakot keverünk hozzá.

Magas foszfortartalmat a túltrágyázás okozza, ilyenkor két évig ne használjunk foszfátban gazdag műtrágyát. Gazdagon virágzó növényeket ültessünk ide, mert a virágzáshoz sok foszfor szükséges.

Az alacsony káliumtartalom esetén keverjünk a talajhoz hamuzsírt vagy fahamut, de fahamut ne használjuk savanyú talajt kedvelő növényeknél. Szintetikus kálium-műtrágya pl. a kálium-szulfát vagy a kálium-magnézium.

Magas kálium tartalomnál három évig ne használjunk káliumban gazdag műtrágyát vagy káliumtartalmú talajjavító anyagot. Juttassunk a talajba nitrogént és foszfort, hogy helyreálljon az egyensúly.

A nehéz, kötött anyagtalaj nem levegős, tápanyagban szegény és nehezen melegszik fel. Mélyen lazítsuk fel és keverjünk hozzá tőzeget, komposztot, vagy homokot.
A homokos talaj nagyon kevés vizet és tápanyagot tart meg, és hamar kiszárad. Szerves anyaggal, például komposzttal vagy tőzeggel javítsuk.