Gyep, Gyepfajták

Fűmagvetés

Az egészséges gyepfelület megteremtése a talaj előkészítésével és a gondos fűmag vetéssel kezdődik.
Az üde zöld, tömött gyep számára a talaj megfelelő előkészítése a legfontosabb feladat.
Az első feladat a fűmag kiválasztása. Akár rét, játszótér vagy zöld szőnyeg szerepét tölti be, a gyep mindenképpen a kert dísze Ha már az előkészületeknél figyelembe vesszük, mire foguk használni a gyepet, megkönnyítjük a későbbi gondozást.
A sokféle fűmagkeverékből válasszuk ki a megfelelőt, attól függően, hogy díszgyepnek, használatra, sportolásra vagy árnyékba szánjuk. Ne spóroljunk a fűmagon, mert a keverék minőségétől függnek a gyep tulajdonságai..

Közép-europában kizárólag mérsékelt égövi fűféléket ültetnek.
A tippan /Agrostis/ sötétzöld, vékony levelű fűféle, nem nő magasra, a nyírást nagyon jól tűri.
A csenkesz /Festuca/ finom levelű, és egészen rövidre nyírható. Legtöbb faja szárazságtűrő és a talajjal szemben sem igényes.
A perje /Poa/ közép-vagy sötétzöld, nagy tűrőképességű fűféle, de nem viseli el, ha túl rövidre nyírják. Egyes fajok durvább levelűek.
Az angolperje /Lolium perenne/ gyorsan növő, az igénybevételt jól bíró, de nagyobb vízigényű fűféle, a rövidre nyírást nem tűri.
A fűkeverékek ennek a négy fűfélének a kombinációi. Házi kertekbe leginkább az alábbi négy gyeptípust ajánljuk
A díszgyepet finom levélzetű füvek alkotják, színe és szerkezete egyenletes, ugyanakkor nem terhelhető, és sokrétű gondozást igényel. Hetente kétszer nyírjuk és locsoljuk, ha meg akarjuk őrizni szépségét.Napos kertekben szinte bármely fűkeverék megél. A sok gondozást igénylő díszgyepet inkább hozzáértőknek ajánljuk.
Az általános gyep taposástűrő - gyerekek is játszhatnak rajta, és jóval kevesebb gondozást igényel. Általában hetente egyszer elegendő lenyírni. A legtöbb kertben ezt a füvet használják.Aki a kertben tölti szabadideje nagy részét, annak az igénybevételt jól tűrő általános gyepet érdemes választania.
A sportgyep sportlétesítményekhez és golfpályákhoz ugyanakkor megfelel, mint házi-kertekhez. A fokozott igénybevételt is elviseli, és egészen rövidre nyírható.
Az árnyéki gyep elnevezés olyan fűmagkeverékekre utal, amely kevés napfény mellett sem mohosodó fűféléket tartalmaz.Félárnyékos vagy árnyékos kertekbe ajánljuk, mert ez a fűmagkeverék elnyomja a mohát.


Előkészítés:

A pázsitfüvek laza, morzsalékos, jó vízáteresztő talajon nőnek a legjobban.
Szakítsunk időt a talaj előkészítésére.
A kötött talajt vetés előtt talajmaróval, ásóval, lazítsuk fel

A nehéz pangó vizes talajt homok hozzákeverésével javíthatjuk.  A fűmag elvetése előtt ősszel terítsünk szét zöldtrágyát. A laza, homokos talajt komposzt beforgatásával javíthatjuk. Egyengessük el a talajt. Távolítsuk el a nagy köveket, gyökereket és gyomokat. Simítsuk le gereblyével, a földrögöket aprítsuk szét. Ezáltal javítjuk a beágyazódást és a csírázást.

Vetés

Fűmagvetéshez a legjobb időszak, amikor hosszabb szárazságot követően esni kezd az eső. Amikor a magok már nyirkosak, csírázásig: kb. 2-3 hétig nem szabad kiszáradniuk, ha nem esik az eső naponta öntözzük.
Ne takarékoskodjunk a vetés sűrűségével sem. /négyzetméterenként 15-20 g fűmag/  A túlságosan vékonyan vetett füvet könnyen elnyomják a csírázó gyomnövények. Tartsuk be a fűmag csomagolásán olvasható használati utasítást.

Az újonnan vetett gyepre lehetőleg ne lépjünk, amíg nem lehet nyírni. Az első nyírást akkor végezzük, amikor a fű magassága mintegy 10 cm. Hozzávetőleg 3-4 cm-re vágjuk vissza. Ügyeljünk arra, hogy a kések élesek legyenek, mert az életlen kés kitépheti a földből a fiatal magoncokat.
A nyírás serkenti a tömött növekedést, könnyű géppel végezzük. Öntözzük rendszeresen.
Számos fontos teendő van, amivel megőrizhetjük a gyep kitűnő minőségét. A felszínnek szüksége lehet levegőztetésre, hogy emelkedjen a gyökerek körül az oxigénszint, ami segíti a gyeptrágyával egyébként tovább fokozható növekedést. Az emelkedő hőmérséklet és a páratartalom gyomok terjedését hozza magával, amiket azonnal ki kell irtani.
Miközben egyre gyakoribbá válik a fűnyírás, a növényzet folyamatos eltávolítása azzal jár, hogy a levágott fű összegyűjtésével fontos tápanyagok vesznek el. Ezeket műtrágyával pótolni szükséges.
Ahogy a fejlődés első jelei megmutatkoznak, alkalmazzunk tavaszi tápanyagkeveréket. Amennyiben a talaj száraz vagy túlságosan tömör, alaposan öntözzük meg a gyepet trágyázás előtt, mivel ez biztosítja, hogy a műtrágya mélyen beivódjon, és gyorsan elérje a gyökérzetet.
Ha kézzel szórjuk szét a műtrágyát, válasszunk száraz napot a munkához. Osszuk fel a területet parcellákra, és mérjük ki a megfelelő mennyiségű műtrágyát minden ilyen egységhez. Ha trágyázó gépet használunk, ellenőrizzük, hogy jól van-e beállítva, majd töltsük a műtrágyát a tartályba. Járjuk végig a kertet egyenletes tempóban, és így szórjuk ki a műtrágyát olyan mennyiségben, ahogyan azt a gyártó ajánlja. Használat után alaposan mossuk ki a trágyázó gépet. Ha a trágyázást követő két nap nem esik az eső, öntözésre lesz szükség, mivel a fű gyökere könnyen megsérülhet, ha hosszú időn át nagy koncentrátumban van jelen a száraz műtrágya a gyökérzet körül.
A tavaszi műtrágyák nagy mennyiségű nitrogént tartalmaznak, hogy a növények megfelelő ütemben fejlődjenek. Az agyagos talajnak kevesebb tápanyagra van szüksége, mint a homokosnak, amelyből kilúgozódik a tápanyag. A kereskedelemben kapható keverékek gyorsan és lassan ható műtrágyákat tartalmaznak, amelyek a szerves és szervetlen tápanyagok folyamatos utánpótlását biztosítják.
Szárasság idején nehéz a pázsit megfelelő gondozása és ápolása. ehhez nyújtunk néhány ötletet és tippet.


A pázsit fontos része kertünknek így megérdemel némi többlet gondoskodást, hogy szép és üde zöld színfoltot adjon kertünknek. Ám a nyári csapadék hiányos aszályos időszakban jobban oda kell figyelni a megfelelő gondozásra, hogy ekkor is dekoratív maradjon a gyep.

- A magasabbra nyírt gyep csapdába ejti a harmatot és elnyomja a gyomokat.
- A nyírás után hagyjuk a nyesedéket a pázsiton így többlet nedvességről gondoskodik a száraz időszakban is.
- Állítsuk a fűnyíró kését magasabbra így lassabban párolog el a nedvesség a levágott fűszálakból.
- A permetező öntözés mellé kéthetente iktassunk be alapos áztató öntözést is, mert a kevés öntözéssel csak arra sarkaljuk a fű gyökereit, hogy a magasabban fekvő száraz talajréteg felé növekedjenek, ahol megsemmisülnek.
- a fűnyíró kését mindig az adott fű típusának megfelelően állítsuk be, a finom gyepek esetében ez 2,5 cm, míg az általános gyepnél 4 cm, a sok terhelésnek kitett gyepnél akár 5-6 cm is lehet.

- Ha nincs módunk a rendszeres öntözésre, vagy használjunk összegyűjtött esővizet a locsolásra vagy hagyjuk kiégni a füvet, ami a szárasság végén újra magához tér majd.
Bár nehezen hihető, de a kiéget megsárgult fű egy kiadós áztató esős időszak után képes újra magához térni és bezöldülni.
- ha nincs módunk több locsolásra vagy spórolni szeretnénk a vízzel, vessük be kertünket szárasság tűrő fűmaggal, amely kevesebb locsolással is beéri.

Gyomnövények a gyepen 



A gyommentes gyepet megelőző intézkedésekkel valósíthatjuk meg a legegyszerűbben. 
Vesszünk megfelelő fűkeveréket. Az erősen igénybe vett gyepfelülethez olyan speciális fűösszetételt használjunk, amely jól tűri, ha járnak rajta. Az érzékeny fűfélék ugyanis idővel visszafejlődnek, és átadják a helyüket a széles levelű, ellenálló gyomnövényeknek. 
Bőségesen öntözzük és trágyázzuk. Az egészséges, gondozott gyep vastag pázsitszőnyeget alkot, amelyben nem tudnak elszaporodni a magról kelő gyomnövények. Ha azonban a gyep a víz vagy a tápanyaghiány miatt meggyengül, olyan gyomnövények telepedhetnek meg benne, amelyek jobban elviselik a kedvezőtlen körülményeket. Ilyenek például a százszorszép és a veronika,a lándzsás útifű, tyúkhúr, gyermekláncfű, tarackbúza,fehér here,vörös here, apró here,  amelyek elsősorban száraz, tápanyagban szegény talajban fejlődnek. 
Rendszeresen nyírjuk. Ezzel tartósan megakadályozhatjuk a legtöbb gyomnövény maghintését. A helyes nyírási magasság kedvez többek között a herefajták elszaporodásának. 


Irtás
A környezetkímélő módszer a kézi gyomirtás. Ebben az esetben a növényeket húzkodjuk ki. Szükség esetén töltsük fel a kialakult lyukakat és vessük be újra.