Korompenész, Csillagkorompenész

Korompenész, Csillagkorompenész
A korompenész a rózsa egyik leggyakoribb betegsége. Két típusát különböztetjük meg: a csillagkorompenészt és az egyszerűen csak korompenésznek nevezett betegséget. Mindkettőt gombák okozzák, de kiváltó okaik és tüneteik eltérőek.
A korompenész egy makacs gombabetegség, melyet könnyű felismerni, de nehéz leküzdeni. A rózsák egyik leggyakoribb betegsége a lisztharmat mellett. Két típusát különböztetjük meg:
a csillagkorompenészt és az egyszerűen csak korompenésznek nevezett betegséget. Mindkettőt gombák okozzák, de kiváltó okaik és tüneteik eltérőek.
 Először a leveleken jelenik meg csillagpenész szabálytalan alakú, sugaras körvonalú, fekete foltok formájában. A levelek elsárgulnak és nagy tömegben lehullanak. Az erőteljes lombvesztés nagyon legyengíti a rózsatövet. A korompenészgomba spóráit széthordja a szél. A spórák a talajban és a lehullott leveleiken telepednek meg. A tartósan nedves körülmények kedvezőek a spórák terjedéséhez.
A korompenész mindig levél-,vagy pajzstetűfertőzéssel együtt lép fel.A gomba spórái a tetvek által kiválasztott mézharmaton telepednek meg,erre utal a levelek feketés bevonata.
Nehezen leküzdhető betegségek.A pangó talajvíz,a túl száraz talajviszonyok,tápanyaghiány és a megrekedő meleg levegő elősegíti a betegségek kialakulását.A fertőzött növényi részeket ne hagyjuk a kertben.
A korompenészt csak úgy küzdhető le, ha előzőleg sikerrel védekeztünk a levél és pajzstetvek ellen. Mossuk le a rózsatövet erős hideg vízsugárral vagy szappanos oldattal /250 g kenőszappant oldjunk fel 10 liter forró vízben, hagyjuk kihűlni az oldatot, majd reggel hígítás nélkül permetezzük a növényre. A rózsát május-júniusban bepermetezhetjük mezei-zsurló kivonattal melyet szaküzletekben készen vásárolhatunk.