Latinkert: Tavaszi lemosó permetezés

Latinkert
...minden virág virágozzon..

Tavaszi lemosó permetezés
Mar 21st 2012, 22:48
A kora tavaszi tennivalók között az egyik legfontosabb a télvégi lemosó permetezés. Ezzel nem csak elpusztíthatjuk a különböző korokozók áttelelő alakjait, hanem erősen megnehezíthetjük aktív támadásukat a kerti szezon idején.
Mielőtt elkezdenénk a lemosást érdemes néhány feladatot elvégezni:
1. a tél folyamán fagykárt szenvedett, eltört ágakat távolítsuk el,
2. metszés, így kevesebb növényvédő szerre lesz szükségünk,
3. a nagyobb, 2 cm-nél nagyobb átmérőjű metszési felületek lezárása Biocera, Fagél fasebkezelő szerekkel, melyek gátolják a kórokozók bejutását a sebbe, emellett segítik a seb gyógyulását.
4. a törzs és vastagabb ágak megtisztítása az elhalt kéregmaradványoktól. Ezzel csökkentjük a megbúvó károsítókat és a permetezés is sikeresebb lesz.
A tavaszi lemosó permetezés fő célja a növények fertőtlenítése és az áttelelő kórokozók, kártevők gyérítése. Ha jól megválasztott növényvédő szerrel, szakszerűen elvégeztük a lemosást a vegetációs időszakban, lényegesen kevesebb kórokozóval, kártevővel számolhatunk. Így kevesebb növényvédő szert kell felhasználni, ami olcsóbbá teszi a kertünk ápolását, emellett kevesebb vegyszer hatóanyag-maradék kerül a szervezetünkbe és a természetes környezetünkbe.
Mikor végezzük a lemosó permetezést? A lemosó permetezést a téli fagyok elmúltával, közvetlenül a rügyfakadás előtt ajánlatos elvégezni, mert a károsítók is ilyenkor kezdik meg élettevékenységüket és a meglazult rügypikkelyek alá könnyebben behatolnak a növényvédő készítmények. A szersodródás elkerülése végett száraz, szélcsendes időben permetezzünk, ezzel is növelve a permetszer megtapadásának esélyét. A lemosást olyan nagy lémennyiséggel áztatás-szerűen kell elvégezni, hogy a törzseken és ágakon az egyenletes fedés biztosítva legyen. Néhány szernél vigyázni kell a rügypattanás utáni növénykárosító hatásra, de a legtöbb készítményt ilyenkor is lehet használni.
Fontos, hogy ugyan a lemosó permetezés lényege, hogy szinte folyjon a növényen a permetlé, azért vigyázzunk, hogy minél kevesebb szer jusson a talajra, mert a talajban élő szervezetek is erősen pusztítja, ami természetesen káros.
Ősszel is végezhetünk lemosó permetezést. Egy „kemény”" tél részben elvégezheti a munkát helyettünk, de nem árt, ha segítünk egy kicsit.
A lemosást évente ajánlatos megismételni. Mivel ezek a szerek mindegyike méreg, ezért a velük való foglalkozás alatt védőfelszerelés használata ajánlott!
Hogyan döntsük el, hogy milyen szert használjunk?
Ha tanácstalanok vagyunk, kérjük szakember segítségét.
Hogy könnyebb legyen a dolgunk, készüljünk fel a vásárláshoz.
Tudjuk pontosan milyen gyümölcsfáink (alma, szilva, körte) illetve bokraink (eper, egres, ribiszke, kivi) vannak a kertben, így a szakember meg tudja mondani, hogy milyen szert ajánlatos alkalmazni.
A használható permetszereket hatóanyaguk szerint különböztetjük meg:
1, a gombás és baktériumos betegségek ellen használható szereket:
Ebbe a csoportba a réz és kén tartalmú szereket soroljuk.
A réz csökkenti a tűzelhalás, monília, tafrinás levélfodrosodás, brumeriellás levélfoltosság (pl.: cseresznye és meggy levélfoltosságát okozó betegség), vesszőbetegségek stb. kialakulásának esélyét. A kórokozók ritkításán kívül a réznek élettani előnye is van, ugyanis a növény szövetei erősebbé válnak és a metszés során keletkezett sebek is gyorsabban gyógyulnak.
Lemosásra használható réz tartalmú szerek: Bordói lé, Cuproxat, Rézoxiklorid, Champion, stb.
A kén a lisztharmat gombák áttelelő alakját pusztítja és atkagyérítő hatása is jelentős. Kénes szerek: Tiosol mészkénlé, Bordói lé + kén, Rézkén.
A gombaölő szeres lemosást legkésőbb piros bimbós állapotig el kell végezni, mert később, mikor már az apró levelek, virágkezdemények kibomlanak, a szer megperzselheti a zsenge növényi részeket.
2, az atkák és rovarkártevők ellen használható szereket:
A kártevők ellen az olaj tartalmú növényvédő szerek használhatók lemosó permetezés céljára. Az olaj vékony filmréteget von a növényre, ami alatt a kártevők megfulladnak. Olaj tartalmú lemosó szer: Agrol Plus, Biola
3, kombinált szereket:
A kén és az olaj együttesen a Nevikén, Agrokén szerekben található.
A kórokozók és kártevők együttes irtására a réz + kén + olaj tartalmú szerek alkalmasak: Vegesol R,S, Olajos Rézkén. Vektafid R, Vektafid S.
You are receiving this email because you subscribed to this feed at blogtrottr.com.

If you no longer wish to receive these emails, you can unsubscribe from this feed, or manage all your subscriptions