Levéltetvek

Itt a nyár a jó idő, szépen virágzik a kert, ám támadnak a levéltetvek. A levéltetvek a zsenge leveleken és bimbókon tanyáznak. A deformálódott, elsárgult, szürkésen csillogó levelek kártevők jelenlétére utalhatnak. Ha megfordítunk egy fertőzött levelet, rendszerint hemzsegnek rajta a levéltetvek.Ragadós váladékot, úgynevezett mézharmatot hagynak maguk után a leveleken. Ismerjük meg a védekezést ezek ellen a kis kártékony rovarokkal szemben.
A levéltetveket igen könnyű észrevenni a kertben, a gond viszont hogy mire észrevesszük, már hemzsegnek a növényeken.
A levéltetű egy zöld színű rizsszem nagyságú puha bogár, ám van köztük fekete és van olyan is, amelyet egy fehér gyapjas réteg von köbe ez a gyapjas tetű. Fontos hogy idejében észrevegyük őket, mielőtt még átterjednek a többi növényre és kiszívják az életerőt belőlük.
Legtöbbször a friss zsenge hajtásokat szívják, majd csak ezután térnek rá az idősebb részekre, vagy tovább állnak egy másik növényre. 
A levéltetű elleni védekezés a tavasztól késő nyárig rendszeres ellenőrzés, főleg a levelek fonákját figyeljük. Minél korábban kezdünk védekezni, annál kevésbé betegszik meg a növény.Nagyon hatásos a szappanos vízsugárral való lemosás,a friss csalánhajtásokból áztatott kivonatával permetezés, természetes ellensége a katicabogár.Vegyszeres kezelést csak a végső esetben alkalmazzunk, mert ez megzavarhatja a kert biológiai egyensúlyát.  
A levéltetvek kedvenc növényei: alma,saláta, káposztafélék, bab.
                                       virágai   : borostyán, sarkantyúka, bársonyvirág, vízi torma                                                        körömvirág, rózsa