Virágföld

A virágföld beszerzése





A növények a talajból veszik az életműködésükhöz szükséges vizet, tápanyagokat, ásványi sókat, mikro és makro- elemeket, valamint a talajnak fontos támasztó és stabilizáló szerepe is van.
Amikor virágföldet választunk figyelni kell a föld kémhatására (pH értékére), a tömöttségére, a benne található tápanyagok mennyiségére, arányára, és felvehetőségének tartósságára, illetve az ár is szempont szokott lenni.
A virágföld típusa mindenképpen az egyik lényeges tényező, mely növényeink fejlődésének, hosszú és egészséges életének egyik alapfeltétele.
 A növények ültető közeg iránti igénye eltérő, sokféleségük miatt.
Legyen az kerti növény vagy szobai, mindig ügyeljünk, hogy az átültetésre váró növény milyen igényekkel rendelkezik. Miután ezt tudjuk, figyeljünk a felhasznált virágföld minőségére.  

Tehát ki kell választani milyen virágföldtípusra van szükség.

A virágföldeket három alapvető kategóriába sorolják, melyek pH értékük szerint lehetnek savanyú, semleges, és lúgos kémhatásúak.
 
Ma már rengeteg virágföld közül válogathatunk, és egyáltalán nem mindegy, hogy melyik növényt milyen földbe ültetjük. 

" A" típusú virágföld
 
 A savanyú termesztő közeg jellemző összetevői: savanyú tőzeg, komposzt, bazalt, homok. Ezt a típusföldet a nem mészigényes növénykultúrák neveléséhez használhatjuk. Legegyszerűbben azt mondhatjuk, hogy azok a növények tartoznak ehhez a típushoz, melyek eredeti élőhelyük szerint erdőben, erdős helyen élnek, akár talajon, akár a fákon.Egyes növények kimondottan érzékenyek a mészre, ők kizárólag mészmentes savanyú talajban maradnak élve.  Ide tartoznak a rododendron fajok, az áfonya, ciklámen, erikafélék, hortenzia, egyes páfrányok, a liliomfa. Rájuk tehát nagyon figyeljünk, egy meszes talaj a végüket okozhatja. Az általános jelölés szerint az A típusú virágföldek mind savanyú kémhatásúak.

 "B" típusú virágföld


A semleges termesztő közeg jellemző összetevői: natúr tőzeg, komposzt, bazalt, homok. Magas szerves anyag, és makro elem tartalma a mérsékelt vagy közepes mészigényű növénykultúrák termesztéséhez, neveléséhez ideális.
  Ezek pH-ja enyhén savanyú-semleges, így tényleg általánosan használhatóak eltekintve az előbb említett érzékenyebb növénycsoportokat.


"C" típusú virágföld

A lúgos termesztő közeg jellemző összetevői: natúr tőzeg, komposzt, bazalt, mészkő őrlemény.
Felhasználható semleges és enyhén lúgos, mészigényes növények neveléséhez, tartásához

 Ezzel szemben a C jelölésű földek az enyhén lúgos pH tartományba tartoznak (általában a tőzeghez adott mészkőőrleménynek köszönhetően). Ilyen földet szeret a muskátli, a legtöbb balkonnövény, leander, egyes szegfűfélék, sok szobanövényfaj.

 Ez alapvetően a pH-értékükre utalt: az A jelzésű a savas, a B a semleges, a C az enyhén lúgos kémhatást jelölte. A virágföldeknek viszont számos egyéb jellemzője is van a kémhatásokon kívül, amit az ültetésnél figyelembe kell venni. Az összetevők – humusz, homok, tőzeg, kőzettörmelékek, agyag és egyéb adalékok (mulcs, kéreg, granulátum, perlit, kókuszrost stb.) – aránya nemcsak a föld savasságát, hanem tömörségét, vízáteresztő-vízmegtartó és levegőztető-képességét is meghatározza.

De szerencsére nem kell profi kertésznek lennünk ahhoz, hogy kiválasszuk a növényünknek legmegfelelőbb virágföldet. Minden kertészetben szinte minden növényünkhöz megtaláljuk a speciálisan neki való földet. Az általános virágföld és a balkonnövény virágföld mellett külön kaphatunk orchideákhoz, kaktuszokhoz, virágzó szobanövényekhez, kerti örökzöldekhez való földet is. 

 A pH érték mellett érdemes odafigyelni a föld tápanyag feltöltöttségére. Egyrészről milyen hatástartamú tápanyagok találhatók benne, és azok milyen arányban. A nitrogén hangsúlyos földek leginkább a vegetatív, vagy zöld növekedést fokozzák, ezt érdemes használni az örökzöldekhez. A foszfor és kálium túlsúlyos tápanyagokkal feltöltött földek a virágzást és a virágméretet növelik, így kiválóan hasznosítható például balkonnövényekhez.